Marie Nilsson

Jag är 52 år och bosatt i Gävle. Har två vuxna barn som också gillar att tränar. Jag har tränat karate i 10 år men började med löpning 2011. Är en åretruntlöpare som springer hellre än fort och brukar delta i motionslopp.

Marie Nilsson

Semestertider!!!

25 juni 2017 | Bloggar – Marie Nilsson

Imorgon, måndag, börjar min semester officiellt. Jag har ju varit "ledig" sedan torsdag efter lunch men semestern börjar imorgon. Vad vi lägger in i semester är lite olika för oss alla, allt beroende på vilka vi är, vad vi arbetar med eller vilka intressen vi har. Jag läste ett inlägg på Twitter där en som jag känner skrev att han nu när det var semester så skulle han börja arbeta... Börja arbeta? vad har han gjort på arbetet då kan man ju undra:) Själv är jag en person som ofta är på eller av. Något mellanläge har jag svårt att uppbringa även om jag arbetar på det för det är betydligt lättare att vara där (tror jag i alla fall).

Semestertider för mig innebär en ökning av träningsdosen. Det blir både löpning, gym, cykel och karateträning. Jag brukar ställa väckarklockan för att inte ställa om dygnen helt. Att börja dagen på gymmet och avsluta med en löptur är helt perfekt. Då det blir många dagar i veckan på gymmet räcker det med ett kortare pass för jag är ju tillbaka dagen efter och tränar nästa muskelgrupp.

Löpning blir det minst fyra pass i veckan med långlopp på söndagar. Idag blev det bara milen men om jag ska satsa på Lidingöloppet 15 km måste det bli 15 km, eller 17, på söndagarna framöver.

Tanken har varit att jag och dottern ska cykla från Uppsala till Gävle under juni månad men hon och pojkvännen håller på att bygga hus nu och det är kanske lika bra för mig. Konditionsmässigt orkar jag cykla 12 mil men det finns en viss kroppsdel som tar stryk om den inte är vältränad och det är den inte i dagsläget. Men som sagt var, det är ju semester:)

Karateträningen under sommaren består av extra träningspass inför lägret i Malmö. Nu verkar det som om vi är tre som ska åka dit. För mig blir det tredje gången. Karate är inte bara en bra träningsform för mig utan det är ju den gången jag är social när jag tränar. Jag tränar ju annars ensam så att träffa människor gör att den fyller flera funktioner.

Det jag måste tänka på är dock att semester inte innebär 5 veckors träning. Det finns annat också även om träning är roligt så det får bli veckans uppdrag. Jag ska se till att göra annat än träna. Vi får se hur det går!!!

Bestämt mig!

18 juni 2017 | Bloggar – Marie Nilsson

Nu har jag bestämt mig! Jag har visserligen bestämt mig för många saker och en del saker har jag bestämt mig för många gånger utan speciellt bra resultat men det jag menar här och nu är att jag har bestämt mig för att springa Lidingöloppet 15 km i september. (Det kan fortfarande bli Midnattsloppet också men det får jag se lite längre fram.

Med det valet får min sommarträning fokus på lite längre distanser och backträning. Minst 17 km på söndagarna och backträning minst en dag i veckan. Nu bor jag nära det som tidigare var I 14 och där har vi en berömd (för de som gjort lumpen här) backe som heter Åkermanskulle. Dagens löppass avslutade jag med att springa uppför slalombacken i vårt friluftsområde Helmlingby. Jag och Tila ,dotterns doberman, avslutade många pass där när hon och jag tränade tillsammans. Nu har ju hon flyttat så jag får ta backarna själv men jag vet ju att jag klarar av dem. Uppför i alla fall för det är svårare att springa nerför

Det jag ännu inte bestämt mig för är om jag ska åka till Malmö och karatelägret. Vi är två, kanske tre som åker i så fall. Jag har kommit så långt att jag bokat hotell (men kan avboka utan kostnad) Något roligt måste jag ju göra på semestern som snart är här och om jag inte åker till Malmö är risken stor att jag stannar hemma och tränar på hemmaplan bara. Lite roligt eller omväxling behöver även jag känner jag. Behöver ju inte bestämma mig än så den som lever får se som det heter!

Sommarträning!

10 juni 2017 | Bloggar – Marie Nilsson

Sommaren står för dörren eller egentligen är den ju redan här även om det just nu inte känns så då det är regn och rusk. (Det går snart mot mörkare tider igen:)

De flesta arrangerade aktiviteter har haft sina avslutningar vid den här tiden på året. Karate avslutas med gradering. Jag har inte graderat men jag var och tittade på när våra barn graderade. Jag blev oerhört imponerad. 19 ungar som skötte sig exemplariskt, mycket bättre än fyra vuxna hade gjort. Ännu mer imponerad blev jag över alla anhöriga som var med på själva graderingen. 60 personer som var knäpptysta. En mäktig känsla var det.

Även om terminen officiellt är över så har vi i lördagsgänget karateträning även nu och idag blev det ett pass. Välbehövligt just nu. Karate är fysiskt på ett sätt som löpning inte är och då det dessutom är i grupp är det roligt.

Många brukar träna inför sommaren och badsäsongen för att sen njuta av sommaren och ledigheten och träna lite mindre. Jag brukar göra tvärtom. Jag ökar träningsmängden under sommarhalvåret och semestern. Det är då jag hinner och ofta blir det flera pass samma dag. Det kan bli både gym och löpning på samma dag och inte att förglömma, cykeln kommer fram på ett annat sätt under ledigheten.

Funderar på om jag ska avsluta semestern med ett veckolångt karateläger i Malmö. Att bara träna på hemmaplan och ensam är inte lika roligt. Vi får se hur det blir med det. Det jag vet att jag måste träna inför är nästa lopp. Jag har inte bestämt mig för om det blir Midnattsloppet eller Lidingöloppet men det lutar åt det sistnämnda. Det har jag gjort så många gånger nu så det börjar nästan bli en tradition, eller varför inte båda. Leendes!!!

 

Vårruset utan leende!

2 juni 2017 | Bloggar – Marie Nilsson

Nu är då årets andra lopp genomfört. Tisdagen den 30 maj var det dags för Vårruset i Gävle. Det var en regnig dag då det regnade ända fram tills det var dags för starten. Då slutade det regna och det var en befrielse att springa efter regnet. Det hade ju varit varmt i många dagar men jag föredrar ju att springa när det inte är solsken så mig hade det inte gjort något om det fortsatt att regna. Det som blir ett problem vid loppen är att vi måste vänta innan vi får starta och då hinner man bli både blöt och kall. Att springa i regn i sig är helt ok så länge jag inte måste stå still.

Jag vet inte hur många jag har sprungit men jag vet att jag sprang även på den tiden jag var rökare (!!!) och jag slutade röka 2003 så det har nog blivit en del Vårrus genom åren. Det är ganska roligt även om du inte springer tillsammans med andra och fikar efteråt.

I år var det första gången jag sprang utan ett leende (tror jag i alla fall) Jag har ju försökt att le när jag springer sedan jag fick en kommentar om att löpare aldrig ler så då kan det inte vara roligt att löpa! Det gick ju det också men det är mycket roligare att springa med ett leende måste jag erkänna. Jag kommer alltid springa med ett leende hädanefter och det oavsett hur jag mår för jag är övertygad om att om jag inte mår bra men ler så mår jag mycket bättre bara av att le. Tankens kraft är stor och ibland kan det vara bra att bestämma sig för att tänka på ett annat sätt än vanligt även om det är oerhört svårt då vi tänker många tankar en dag och säkert mer än 90 % är tankar som vi redan tänkt en gång (eller flera)

Veckans utmaning: Att tänka om, tänka nytt för att känna annorlunda!

Träningskompisar!

14 maj 2017 | Bloggar – Marie Nilsson

Jag hann knappt skriva att jag var "återuppstånden" när det gäller träningen förrän det blev uppehåll igen. Den här tiden på året är inte rolig för den i skolans värld. Och om man är som jag, rektor i en ny kommun och ny skolform är det ännu värre just nu med alla nya förslag från Regeringen. Men jag vill inte klaga över det för mitt arbete är jätteroligt och jag har suverän lärargrupp men ibland försvinner tiden till arbete istället för träning.

Om du dessutom gör som jag, flyttar samtidigt, blir det extremt svårt att få till det med tiden, eller om jag ska vara riktigt ärlig är det inte tiden som är svår utan prioriteringen. Alla har vi 24 timmar per dygn. Vad vi sen gör av den är upp till oss. Om inte en kartong eller två blir uppackad idag blir de det imorgon. Det är värre med förrådet till den tidigare lägenheten som inte är rensat ännu. Där finns det ju en tidsgräns!!!

Det enda som har fått mitt till träningen de senaste veckorna är träningskompisarna på karaten. På lördagen är vi tre-fyra som tränar och är en borta blir det märkbart. För någon vecka sedan var vi enbart två. Tränaren som inte har kunnat träna så mycket på grund av skada och så jag. Vi var båda helt eniga om att om vi inte vetat om att den andra skulle komma så hade vi stannat hemma och det är det som gör det så fantastiskt med träningskompisarna. De får mig/oss att kliva upp tidigt på lördag morgon, eller annan tid, för vi vet att det är roligt och så vill vi inte "svika" dem.  Jag flyttade en lördag men jag funderade på fullt allvar om jag inte skulle träna karate först. Nu gjorde jag inte det för tränaren visste att jag skulle vara borta så det var planerat för det. Men bara tanken på att jag var beredd att gå till träningen först innan flytt gör att jag funderar över om jag inte måste hitta en träningskompis för gymmet och löpningen också. Det blir svårare att avstå, även om jag brukar vara disciplinerad, och det blir kanske roligare att löpa också. Problemet blir ju att hitta någon som vill springa i mitt tempo och vid mina tider. Det går ju alltid att försöka.

Min fundering just nu är om jag ska följa med till karatelägret i Malmö i sommar. Hinner jag träna på alla kator kanske jag gör det. Återigen, positivt kompistryck gör att vi får en hel del gjort som vi inte hade gjort på egen hand.

Nästa vecka kommer vigas åt rensning av källarförråd och löpning och det oavsett väder eller andra förpliktelser. Lördagen åt karate men det är ju fler dagar i veckan:)

Gilla Allt om Löpning på Facebook!