Vem är jag då?

4 april, 2013

Jag tänkte att det kanske är lämpligt med någon form av presentation som ett första inlägg här på Allt om löpning, eller vad tror ni?

Ursprungligen är jag västgöte, men bor sedan 1988 i Stockholm och fyller 45 år i år. Trots att det bara skulle vara några få månader så har det alltså blivit dags för 25-årsjubileum till sommaren! I tonåren höll jag på en del med konditionsidrotter som orientering, cykel, längdskidor, asfalts- och terränglöpning. Det enda som skedde i någon egentlig organiserad klubb-/tävlingsform var nog orienteringen. Nu var jag väl inte särskilt framgångsrik i någon av sporterna men ändå.

Efter att jag flyttade till Stockholm så gjorde jag väl några tappra försök att återuppta träningen men det gick inget vidare. Det var mycket annat som började komma emellan, vilket så här efteråt känns lite trist. Hur som helst, åren gick och jag försökte då och då med några års mellanrum att komma igång igen, men det var alltid något som störde; förkylningar, diverse krämpor och s.k. tidsbrist.

Jag vet inte riktigt när, men för några år sedan så insåg jag att jag ändå hade gått upp en del i vikt, p.g.a. ett alltför bekvämt och stillasittande liv och ett för högt intag av kalorier och energi. Det kändes ändå inte som ett jätteproblem, eftersom jag är ganska lång, i princip 190 cm, och har kunnat dölja några extrakilon i min längd. För att ändå börja jobba med detta så kom jag igång med långpromenader ganska så regelbundet, ibland t.o.m. två gånger om dagen när det fanns tid. Att promenera någon eller ett par timmar med en bra ljudbok en bra bok i mp3-spelaren gjorde att jag började gå ner i vikt. Inte jättemycket, men ändå en del. Sen hände något igen som gjorde att jag tappade motivationen och jag gick upp till samma nivå igen, tyvärr. Det här är ju några år sedan och jag minns inte alla turer, vad som hände och i vilken ordning, men jag har i alla fall en notering från 6 juni 2010 som säger 118 kg.

Man kan nog säga att min resa tillbaka till hälsosammare liv och kropp påbörjades den sommaren. Sedan dess har jag stadigt gått ner i vikt, tränat ganska så hårt, börjat äta lite annorlunda, varit skadad, tränat, varit skadad, tränat…

I dag väger jag 85 kg och har hunnit genomföra ett antal tävlingar, även om jag anser att 2013 är det första ”riktiga” året i mitt nya liv. Under 2011-2012 har jag t.ex. genomfört ett antal millop, halvmaror, ett sextimmarslopp, Lidingöloppet och brutit Stockholm Marathon p.g.a. en muskelbristning i vaden. Jag skulle kunna lista en massa personbästa och målsättningar men då hinner solen gå ner innan jag är klar, så jag struntar i det. Det får komma vid andra tillfällen i stället. Jag är i grund och botten en tävlingsmänniska och vill vara bra på det som jag ägnar mig åt, annars är det lätt att jag låter bli det. Därför är min förhoppning att kunna satsa ganska hårt under ett par år för att se vad som är möjligt att åstadkomma för en mogen man. Den enda målsättning jag tänker avslöja just nu är att kunna kapa två minuter på min miltid under 2013 för att komma ner under 45 minuter på 10 km. Under 2014 tänker jag satsa på att gå under 40 minuter!!

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!