MAF-test

9 april, 2013

För ett par månader sedan läste jag Jonas Coltings bok Jag vill ju bara se bra ut naken. Han diskuterar hur konditionsträningen (den aeroba träningen) är den bästa motionen för vår viktigaste muskel...nämligen hjärtat. I den boken tar han upp MAF-testet, ett pulstest som mäter hur du utvecklas som tex löpare. Mer om testet överlåter jag vår kära bloggkollega  få presentera.

Så idag gjorde jag testet och fick domen över mig som en kalldusch. Jag har räknat ut att min aeroba puls ska ligga på 140 utifrån de olika kriterierna som stämmer in på just mig. Planen var att springa en test på 5 km för att därefter se hur det ligger till. Började med en uppvärming som jag tänkte mig skulle vara runt 10 minuter, bara blir lite lagom varm. För det första tog det mig närmare 20 minuter att hitta det rätta tempot med den rätta pulsen. Antingen drog den iväg skyhögt eller så låg den för lågt. Tillslut slog pulsen jämna 140 slag och jag hittade det rätta tempot. Men vad var det för tempo då...det gick så så sakta och jag kände att det var jobbigare att springa i ett långsammare tempo än vad jag brukar springa i.

Så här såg det ut

1 km - 06.25

2 km - 06.27

3 km - 06.27

4 km - 06.30

5 km - 06.30

Det ska alltså betyda att när jag kör lågintensiv träning ska jag hålla ett snittempo på 06.28 min/km. Trodde nog att jag hade ett betydligt bättre flås än vad jag bevisligen har och rent spontant känner jag att jag inte har tålamod att träna på det här sättet. Men att göra testet med jämna mellanrum ser jag som ett hjälpmedel där jag har möjlighet att se hur jag eventuellt har förbättrats och utvecklats rent fysiskt. Att lära mig att löpning inte enbart handlar om att jaga tider och distanser, utan att konditionsträningen stärker mitt hjärta och som på sikt ger mig ett långt och friskt liv.

Nu kan det ju bara bli bättre och resultat och förbättringar är ju vad som ger en motivation att fortsätta. 

/Martina

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!