Shin splints/MTS

11 april, 2013

Då har jag fått min diagnos.

Shin splints= ett muskelsenbesvär av en muskel (tibialis posterior) som sitter strax bakom skenbenet.

Störningen/skadan är ett vanligt överbelastingsfenomen hos löpare. Patienten klagar över smärta och en störande, värkande obehag på den inre delen av skenbenet under och efter löpning. Smärtan som också kan framkallas genom ett lätt tryck med fingret på oftast den nedre tredje delen av underbenet är oftast distinkt och väldigt smärtsamt.

Då smärtan orsakas av muskelsenstrukturer brukar den svara bra på behandling med tvära friktioner.

Medial tibialt stressyndrom, som de flesta människor kallar detta problem, ses ofta hos idrottare som plötsligt ökar deras duration och intensitet i träningen. Denna typ av skada kan också ses hos idrottare som har mycket höga nivåer av träning, till exempel maratonlöpare, även om deras träning inte dramatiskt ökar.

Vad kan orsaka ?

Pronation där fotvalvet jämnas ut, (låga fotvalv)
För snabb ökning av träningsduration och/eller intensitet
Ensidig träning
Svaga muskler
Utslitna skor
Felaktig sko för din fot
Löpning i nedförsbacke

Info hämtad från www.lopningforalla.se

Jag fick behandling med laser samt nålar. Muskel och sena är överbelastade. Det känns redan bättre. Jag ska på behandling på tisdag igen. Har jag tur räcker det med två behandlingar. Naprapaten hade själv haft dessa besvär men är nu helt återställd. Löpningen är inställd t o m nästa helg men spinning går utmärkt. Det känns mycket bra att äntligen få hjälp, varför har jag inte gått dit tidigare?!

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!