30 km terränglöpning

28 april, 2013

Vaknar tung i huvudet, för lite sömn och för mycket skumpa kvällen innan. Dålig tajming kan tyckas men när man har en hel helg utan barn så blir det liksom så att man får lov att utnyttja den tiden till max. Jag är ingen morgonmänniska för fem öre och sover gärna länge och älskar att vakna till en kaffedoft som sprider sig i hela huset. Vaknar istället tidigt, på tok för tidigt (för att vara mig) och är tröttare än tröttast. Med håret på ända och mörka ringar under ögonen stapplar jag upp till ett framdukat frukostbord...en ovana eller väldigt god vana är en tolkningsfråga men jag övertygad om att det sistnämnda är bäst för husefriden ;-) 

 

Frukosten intagen och kaffet får mig att vakna till liv. Vi packar iordningen ryggan med mackor, vatten, russin, sportdryck och bananer, hey vi behöver fylla på all energi vi kan under dagen då vi hade planerat en riktigt lång tur. Sveper ett glas med vätskeersättning för i dag är det nämligen en tur på bruksleden som gäller och inte någon fjuttig kilometer heller utan planen var att springa totalt 38 km. Vi hade lite svårt att förstå vart vi skulle kliva på då man har byggt en hel del i detta område och på så vis flyttat den ena starten. Efter kartläsning och en del kli i huvudet hittar vi tillslut starten och börjar genast springa på en stig som leder oss uppåt. Det går förvånandesvärt lätt med tanke på att jag nyss var galet trött. 

Vi kan väl säga som så att terrängen bjöd på blandat och varierat underlag med allt från mjuk ängsmark, fina stigar i underbara lövskogar, kalhyggen med tungt ris- och granunderlag, kärrmarker, steniga stigar som gjorde det omöjligt att springa överhuvudtaget, gyttjiga stigar, tät risbevuxen mark och till häll- och bergsklättring. 

 

 Här blev det att hoppa mellan grästuvorna som emellanåt visade sig vara riktigt lömska och istället fungerade som riktiga plurrfällor

 

 Ett och ett annat hinder stötte vi på på vägen...klättra över, under eller runt?

 

Steniga stigar som var som gjort för vrickningar och snedtramp. Här gick det inte fort och det var svårsprunget. 

 

Här tog det stopp och vi valde att vända...då hade vi sprungit 15 km. Lite besvikna just då att vi inte skulle kunna nå vårt distansmål men om jag säger så här: TACK!!! Hade aldrig orkat hem och hur kul är det att springa in i det samhälle som vi nu närmade oss för att sen ta bussen hem. 


Dagens tur bjöd på en natur som var helt underbar, varm och skön sol och fantastiskt fågelkvitter. Sen att de sista kilometrarna hem var fruktansvärda med mycket snubbel över stock och sten då benen var tunga och det var riktigt jobbigt att lyfta på fötterna ordentligt är nu förträngt. Det bjöd trots allt på en hel del skratt när tröttheten slog in och terrängen hem kändes alldeles absurd. Det är inte bara benen som får jobba utan även huvudet. Att planera sin löpning i flera steg framåt samtidigt som du måste titta ned när du springer för att inte sätta fötterna helt fel är också jobbigt och kräver ett enormt tankearbete. Med andra ord man blir inte bara vältränad av att springa i skogen (?!) utan du blir smart också.

Totalt sprang vi 30.38 km i ren terräng i en helt fantastisk skog. Trötta och galet nöjda (även jag) är det dags för en ny vecka med fokus på cykling för min del. Jag behöver vila från löpningen några dagar nu då knän och benhinnor tyvärr tog rejält med stryk idag så då får det bli cykling antingen ute eller inne. Det beror på blåst eller inte.

/Martina

 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!