Rekordvecka!

6 maj, 2013

Veckan som gick kom att innehålla fyra löppass och en total distans som jag nog inte vågade föreställa mig när veckan började.

Det hela började med en halvmara efter jobbet på Valborgsmässoafton. Jag styrde kosan ner mot Botkyrka Golfklubb, och med vägen hem så blir det 21 km. Passet innehöll mycket av vad vädergudarna har att erbjuda; sol, värme, blåst, kyla, regn och till slut även en hagelskur. Redan från början så satte jag av i ett högre tempo än som var planderat och som jag har sagt att jag ska hålla på långpass. Förmodligen så hade jag ett uppdämt fartbehov för när jag väl var hemma igen så visade det sig att jag hade snittat på 5:04 min/km. Nu är ju sträckan inte kontrollmätt och det saknades väl 100 eller 200 meter till halvmaran, men i vilket fall som helst så måste det vara inofficiellt PB på distansen. I Amsterdam i höstas så snittade jag 5:08 med tiden 1:48:16 och nu var jag hemma på c:a 1:46 så målet att gå in under 1:45 i år verkar inte orimligt. Dagens sträcka är dessutom mer kuperad än halvmaran i Amsterdam.

På torsdagen hade jag planerat in ett lunchpass med två kollegor på jobbet. När jag springer med dem så kan man vara säker på att det inte kommer att gå särskilt långsamt. I alla fall med mina mått mätt. Det är väl så att det är jag som drar ner tempot en aning, antar jag. På lunchen så hinner vi normalt med 10 km och så även i dag. Vi tog en sväng på Fullerstasidan i Huddinge och höll ett snitt på 4:51 min/km över den milen. Efter en sådan genomkörare är det betydligt lättare att klara av en lång eftermiddag sedan.

Sedan blev det fredag och ett nytt besök hos naprapaten på Access Rehab. Det hade känts riktigt bra under veckan så jag tänkte att vi kanske bara skulle ta och massera upp vaderna en aning eftersom jag fortfarande kände mig lite stel, men utan egentlig värk. Nu slutade det med att jag fick elstimulans på båda vadernas insidor och jag kände själv hur stel jag var där när Andreas kände på vaderna. Det var till och med så att en av nålarna böjdes när han försökte sätta in den! Jag fick i alla fall inga direkta restriktioner av honom så jag bestämde mig för att åka ut till Lidingö på lördagsmorgonen och starta i Lidingö Ultra 26 km. Alternativet hade annars varit att åka in till Kungsholmen Runt och agera publik, men så blev det inte.

Lördag morgon och klockan ringde redan klockan 05:00 för att jag skulle hinna få i mig frukosten i god tid. Det går ju inte hur mång pendeltåg som helst på helgmornarna så jag fick åka hemifrån redan strax före sju för att vara framme vid Lidingövallen vid åttatiden, en timma före start. Det var debut för mig på just den här banan och jag visste inte vad jag kunde ha för målsättnig, men jag antog att det var ett rimligt mål att gå in under 2:30 i  alla fall. Banan var nog mer teknisk än "vanliga" Lidingöloppsbanan, samtidigt som den innehöll förvånande mycket asfalt så mitt val att springa i mina Salomon Speedcross var nog inte det bästa, men det gick ganska bra ändå. Förutom Abborrbacken efter 5-6 km så fanns det nog två lite kortare men brantare backar som sög en del kraft. Någonstans runt 20-21 km så insåg jag att jag skulle klara av att gå in under 2:30 om jag inte dog totalt på slutet. Nu dog jag inte och jag passerade mållinjen inne på Lidingövallen efter 2:26:14 (5:37 min/km), ett resultat som jag ändå får vara ganska nöjd med. Visst, jag hade kanske kunnat satsa på att gå in under 2:20, men det är lätt att säga efteråt.

Efter målgång, några muggar sportdryck och några gifflar så träffade jag Ingmarie, som hade gått in som tvåa i damklassen över 26 km, och Anders. Eftersom jag inte hade någon större brådska så gjorde vi sällskap in till stan för en gemensam lunch på SATS Spårvagnshallarna. Fotot är lånat från Ingmarie's blogg.

 

Senare på kvällen när jag hade varit hemma en stund så insåg jag att jag kände mig ganska pigg i benen trots allt, så jag bestämde mig för att åka in till stan på söndagen också för att vara med på det gemensamma långpasset med några av de som ska springa Tjejmarathon senare i sommar. Fotot är lånat av Ann-Sofie Forsmark.

 

Vi träffades vid World Class på Döbelnsgatan och tog oss via Helenelunds pendeltågsstation till Ulriksdals Slott där vi stannade för en fika efter 15 km. När jag sedan vek av vid Tekniska Högskolans t-banestation så hade jag fått ihop ytterligare 11 km. Även om jag fortfarande kände mig ganska så pigg så var det ändå skönt att få ta sig hem efter 52 km på två dagar och 83 km över hela veckan, vilket alltså är veckorekord med c:a 20 km.

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!