Om att göra saker för någon annans skull

13 maj, 2013

Jag ställer ofta väldig höga krav på mig själv i allt jag tar mig för. Skola, träning, privatliv etc etc. I alla fall utåt sett. Ofta kan dock mina inre krav vara mer lågt ställda. Som en slags säkerhet för att jag inte ska göra mig själv och tävlingsmänniskan i mig besviken. Lite paradoxalt kan tyckas. Att vara både tävlingsmänniska men samtidigt vara rädd för att misslyckas iställelt för att drivas av viljan att lyckas.

I helgen gick ICA-loppet av stapeln ute på Alnö utanför Sundsvall. Jag var i tanken väldigt lockad av att vara med, men var samtidigt rädd för att göra ett dålig resultat och att det på någon vis skulle rasera min mentala bild av mig själv som löpare. Jag vet ju såklart att en seger i loppet inte alls var något som var rimligt. Men tanken på att till exempel göra en långsam tid, en tid som inte fick andra att tycka "fan va bra", eller något i den stilen var huvudorsaken till att jag gick och kollade på fotboll istället för att vara med.

Denna tanke fick mig att börja fundera. Är min bild som tävlingsmänniska något jag bara har skapat för andra. Att söka en extern bekräftelse? Jag kanske egentligen inte alls har någon fantastisk drivkraft för att lyckas med saker jag tar mig för, ur ett personligt perspektiv alltså. Att allt jag gär är för att få bekräftat från annat håll, att jag är en bra, duktig, driven, ambitiös person? Jag har även noterat att bloggskrivandet här har tvingat mig själv att träna mer än vad jag egentligen hade gjort utan den. Sen är ju det naturligtvis något bra. Att jag vinner över latheten för att jag känner en press utifrån att prestera på något vis.

Med det sagt så kan det mycket väl vara så att jag lever för bekräftelse från andra. Men måste det vara något negativt? Om denna önskan av andras gillande får mig att prestera bättre så gör det ju också att jag mår bättre. Och är det inte det allt handlar om. Att man ska må bra? Sen varifrån man hämtar kraften till dig, genom dig själv eller genom andra, spelar väl mindre roll? Så länge mitt handlande inte blir destruktivt för mig själv, såklart.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!