Spitsbergen Marathon 2013

1 juni, 2013

Vaknade strax efter 6, så där skönt pirrig och förväntasfull som jag är inför tävlingar. Jag älskar/hatar timmarna före startsignalen.
Var först på plats på Radissons frukostbuffe och käkade en lagom frukost där jag medvetet höll igen lite. Hotellfrukostar brukar annars bli rena frosseriet för min del (får spara det till resterande tillfällen på resan) .

Första gången jag äter frukost på hotell i strumpor, känns konstigt.

Velade fram och tillbaks om vilka skor jag skulle ha. Mina Saucony terrängskor eller mina superlätta Adidas. Anledningen att jag velade var att underlaget skulle bli 70% asfalt och 30% grusvägar. Chansade till slut på mina Adidas feather.

Var på plats ca 30min innan start och det var ingen direkt trängsel någonstans bland oss ca 50 som skulle springa maran.

10min innan start blev det säkerhetsgenomgång och isbjörnsvakterna drog iväg på sina 4-hjulningar men bössan över axeln.

Under genomgången blev det namnupprop, vem har varit med om något sådant innan.

Direkt efter start väntade 1km uppför och sedan ca 2km nedför. Kilometer 4 var svagt uppför innan det blev 2km nedför igen. Efter backarna blev det ca 6km raksträcka innan backarna började igen. Kilometer 13-19 blev en tur ut till flygplatsen och tillbaks (svagt uppför 3km och svagt nedför 3km). Sista 2 upp till mål var 2km brant uppför (fy fan). Då var en halvmara klar 1 varv till, varför valde jag inte halvmaran skrek min mörbultade kropp till mig.

Jag hamnade tidigt i en egen 4-mannagrupp bestående av mig, en Schweizare, en Italienare och en spanjor. Vi turades om att dra första varvet och jag sprang halvmaran på 1:43, jäklar går alldeles för snabbt. Precis när jag tänkte släppa gruppen började dom släppa 1 efter 1 medan jag trummade på i 5-tempo. Redan vid 23km var jag ensam och började jaga dom 9 som var före.

Vid vändpunkterna kollade jag in dom som låg före och efter. Bakifrån inga hot och några före började hänga med huvudet. Med 2 km kvar låg jag 7:a men såg ryggen på 6:an. Tog dubbla muggar energidryck och började jaga i den långa branta backen. Med 500m passerade jag och sprang i mål som totalsexa på 3:37, otroligt nöjd med tanke på förutsättningarna.

Grusvägarna med sina ojämnheter mosade verkligen mina ben och jag tror aldrig jag känt mig mer mörbultad än idag. Trots att vi bara var 50 deltagare hade man även åldersklasser och vet Ni vad, jag vann gubbklassen 50-59år, yihaa

Halvmaran med betydligt fler deltagare startade 1,5timme efter oss och milen startade 2,5tim senare med min fru Christina som deltagare (stolt make)

Lite frusterande med alla dessa deltagare som blandades ihop oss i slutet och hade oförskämt pigga ben.

Kombinationen av perfekt väder för löpning, +2 och sol och adrenalinkicken av isbjörnsfaran var det som gjorde dagens prestation betydligt bättre än jag hoppats.

Nu har jag tryck i mig 2 Alvedon och ligger i soffan och kollar på Stockholm Marathon, då hotellet har TV4. Hur gick det Er andra som sprang idag,

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!