Tjejer tränar inte - de hänger på gymmet!

6 augusti, 2013

På mitt gym finns en tjejavdelning. Jag förstår att det finns flera anledningar att ha ett tjejgym och jag gillar att valmöjligheten finns. Jag är helt med på det och vill gärna poäntera att det är bra att det finns. Och kanske är fenomenet jag upptäckte idag inte något exklusivt för tjejavdelningen eller ens tjejer, men det blev påtagligt idag när jag inte fick plats och utrustning nog att träna det jag skulle. Det har inte hänt tidigare inne i tjejgymmet, antagligen för att folk haft semester, och det har aldrig hänt ute i "stora" gymmet. Alltså har jag inte funderat över det. Tjejer tränar inte när de är på gymmet - de hänger!

Vad gör ni på gymmet, tjejer? Jag har absolut sett tjejer på gymmet som kör på bra. Som blir svettiga. Som kämpar. Som man ser gör sitt bästa, oavsett hur lätt eller tungt de kör eller i vilken form de ser ut att vara. Som är där för att träna. Jag har all repsekt för de tjejerna. De får gärna vara i vägen för mig, använda de vikter jag behöver och skapa kö till de få roddmaskiner som finns. Inga problem alls. Vi är ju där av samma anledning och det finns inte så många andra ställen att göra det på.

Men sen har vi tjejerna som går i lugn takt på löpbandet fast det är tjugo grader och moln ute (perfekta förhållanden för en promenad utomhus?) och snackar skit med sin "tränings"kompis. Sedan sätter de sig i nån maskin (mitt sätt att se maskinträning kan vi ta en annan gång) och kör med lätta vikter. Antingen tittar de sig uttråkat omkring medan maskinen flyger ett par gånger eller så fortsätter de att snacka skit med sin kompis under sitt set. Sedan snackar de skit i vilan innan de kör ännu ett set utan att bli märkbart berörda. Ingen svett. Inte en min som skulle antyda att de gör något annat än sitter framför en TV och glor och sparkar lite lätt med benen. Misstolka mig inte. Man får visst köra med lätta vikter men någon gång under passet på 45 minuter borde man väl börja se någotlunda trött ut? Som om det överhuvudtaget tog emot i någon muskel vid något tillfälle? Som om någon muskel, förutom tungan som verkar gå på speed, blev lite, lite trött? Eller är det jag som är knasig här? De kanske är Pippi Långstrumpor allihopa? Superkvinnor som varken svettas eller behöver trötta ut sina muskler för att få resultat?

Det funkar väl inte så att man kan säga att man "gymmat i 45 minuter" om en halvtimme av dessa minuter går ut på att snacka skit och vila i maskinerna? Kanske går det att hävda om man lyfter tunga vikter, men om man inte ser berörd ut tror jag inte på att det är utmanande. Och vad gör ni där om ni inte ska utmana er själva?

Jag har inte reflekterat över detta innan. Jag har fokuserat på min egen träning och därför missat detta. Men idag blev det liksom fullt i tjejgymmet. Yogamattorna tog slut. Det blev kö till de få hantlar som finns. Vi fick knappt plats och just då stör det mig att en del använder utrymmet som "fritidsgråd" eller café utan kaffe och fika. Jag använder inte maskinerna, så sitt för all del där och var ivägen för varandra. Men det är tråkigt. Tråkigt att man inte ens i ett "eget" gym, fritt från "mäns blickar" kan vara så pass trygg i sig själv att man gör sitt bästa. Att man inte vågar ta i. Att man inte tränar sig svettig. Att man inte ger sig själv valuta för tid och pengar man spenderar på gymmet.

Vill du inte träna så gå inte till gymmet. Stanna hemma! Var inte ivägen för oss andra som faktiskt vill träna!

 

För att summera mitt axel, bröst och magpass:

Jag gick upp från tre kilo på första övningen till 3,4,4. Skulle kört 3,3,4 eftersom sista repsen var lite för tunga. I nästa övning körde jag 3,4,4 istället för 3,3,4 som sist. Fortfarande lite för lätt. Körde 2,5 kilo på stången vilket också kändes något lätt. Eventuellt går jag upp nästa vecka? På Superman körde jag 3,3,3 vilket var lagom. Stod även upp, eller "satt som en groda" på bänken. Lutade bröstkorgen och magen mot bänken men hade benen i marken bredvid magen. Att jag körde fyra set armhävningar första gången och tre den andra berodde på att jag läste dåligt andra gången. Det ska vara fyra set. Idag klarade jag 23, 13, 10 och till sist 8 stycken. (Förra gången 15, 13 och 10...) Nästa övning kändes lätt hela tiden. Gick från 4 kg till 5 kg och sista set 6 kg. Magövningarna körde jag med 8 kilo hantel och jag avslutade med 20 stycken oblicrunches i TRX-banden.

 

Nu tvättar vi, jag och min sambo. Ska nu ner och ta hand om den blöta tvätten. Mina muskler ser inte fram emot det. Det kanske de hade gjort om jag bara såsat och snackat skit på gymmet istället för att ta i så mycket... Vem vet?

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!