En smärtsam kreativ process

21 augusti, 2013

Löpningen ligger lite på hyllan nu, en ny termin på Friskis&Svettis närmar sig och det betyder att ett nytt pass skall sättas ihop och att den mesta träningstiden läggs till detta ändamål. Och lika mycket ångest har jag över denna kreativa process varje gång....

Vi instruktörer på Friskis&Svettis får inga färdiga program, mixad musik osv. som man t.ex. får som instruktör på Sats utan vi har full frihet att välja vår egen musik, mixa ihop den och lägga våra egna rörelser, självklart inom angivna ramar och riktlinjer gällande t.ex. hur lång en uppvärmning skall vara osv. Denna frihet är underbar då man får möjlighet att verkligen uttrycka sig men ger även upphov till ångest då det blir så mycket att välja på.

Först ska man komma fram till ca 18 låtar som skall hålla rätt BPM (beats per minute, alltså takt) och det är ju inte det lättaste när man som jag näst intill knarkar musik och älskar så mycket musik. När man väl valt vilka låtar man ska ha så skall dessa mixas ihop i ett program så att övergångarna blir snygga, se till att få rätt längd på låtarna, höja eller sänka BPM osv. 

 

Musikverkstad, låtsas självklart att jag är en stor och välkänd DJ när jag mixar min musik!

 

Efter att musiken sitter som den ska är det dags att vara kreativ och komma på de perfekta rörelserna till detta, rörelser som förstärker musiken, är följsamma, inte för lika, roliga, utmanande, stärkande...ja, helt perfekta helt enkelt ur ett träningsperspektiv. Och det är NU prestationsångesten kommer på riktigt!

 

Ofta slutar det med att jag sitter och stirrar på mig själv i salens spegel.....

 

Hitills har jag lyckats komponera rörelser till 75% av passet och jag har ca 1,5 vecka kvar till termin start så jag kommer garanterat att hinna men ångesten fram tills dess att jag är färdig.....oh lord, inte att leka med! Ambitionen är alltid den samma: Detta skall bli mitt BÄSTA pass någonsin!!

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!