DN Stockholm Halvmarathon 2013

16 september, 2013

Egentligen så hade jag ju inte tänkt att springa halvmaran i Stockholm i år. Jag vet inte riktigt varför, eftersom jag ändå tycker att den distansen är den roligaste. När jag bestämde mig för att det inte blir Amsterdam i år, även om jag är anmäld, så skickade jag ändå in en sen anmälan för en tid sedan.

Jag befinner mig fortfarande i det stadie av min ”löparkarriär” då jag i princip sätter, eller kan sätta, nytt pb varje gång jag startar på en distans. Målet med lördagen var alltså att göra ett bättre resultat än den relativt snabba halvmaran i Amsterdam från hösten 2012; 1:48:16. Ärligt talat så var nog målet att kapa mitt pb med c:a 4 minuter och komma under 1:45:00. Det kändes inte alls omöjligt. Tvärtom så var jag innerst inne ganska så övertygad om att jag skulle göra det, men man kan ju aldrig vara helt säker.

På lördagen så sken solen och det var ganska så varmt för att vara i mitten på september. Jag tog pendeln in till stan i ganska så god tid för att kunna plocka av överdrag, byta skor, gå på toaletten ett par gånger och värma upp i lugn och ro. Medan folk stod och köade till toaletterna i Kungsträdgården så tog jag mig direkt över till Slottskajen där det ännu var ganska så lugnt. Efter ett snabbt första toabesök så träffade jag på Kenth och vi värmde upp lite lätt tillsammans medan vi utbytte synpunkter om diverse resmål, framförallt Bad Gastein där vi var båda två i augusti. Efter ett andra toabesök så var det så dags att ställa sig i startfållan. I år hade jag hamnat i startgrupp C, mot F eller G förra året, så jag antog att det skulle gå lite fortare redan från början i år. Solen sken fortfarande och jag började tvivla på om det var så smart att springa i helsvart, men det var lite sent att tänka på det nu.

Efter en ganska så seg väntan så var det till slut dags att ge sig i väg tio minuter efter första startgruppen. Jag är oftast lite trögstartad och så även i lördags. Det tog nästan ända fram till Klaratunneln innan jag kände att det började rulla på bekvämare. Nu är det ju inte så långt dit från starten, max 1 km, så det kan man ju leva med. I och med att satellitkontakten bryts under löpningen i tunneln så är ju medeltempot på klockan helt missvisande eftersom vi tappar nästan 1 km löpning där. För min del så spelade det mindre roll eftersom jag visste att jag skulle ligga på precis under 5 min/km för att uppnå målet för dagen. Vid 3 km så ser jag att jag ligger på 14:30 och det känns som ett behagligt tempo så det var ju bara att hålla det tempot under de resterande 18 kilometerna! Löpningen känns lätt och ledig, även de lite backigare delarna på bortre Kungsholmen går bra och 10 km passeras på 48:43 så jag kände mig ganska säker på min sak. Allt flyter på utan problem fram till c:a 15 km då jag börjar få lite problem med höger vad igen. Inte jätteallvarligt, men tillräckligt att jag ska börja få lite negativa tankar. Sträckan från 16 och upp mot 19 km blir lite tyngre dels för att det är lite kuperat men också för att vaden hindrade mig en aning. I slutändan så tappade jag nog totalt bara c:a 30 sekunder på den här biten så det var inte så farligt ändå. När man kommer ut på Timmermansgatan efter c:a 18,5 km så kändes vaden en aning bättre igen. Dessutom så är man ju nästan hemma så det är bara att bita ihop. Sista backen uppför Sankt Paulsgatan efter Mariatorget, vänster nerför Götgatan mot Slussen och sedan är det bara en dryg km kvar till mål! För en stund sedan så mötte man själv täten här när de är på väg mot mål, vilket är lite jobbigt, men nu är känslan den motsatta när man möter de som har 7-8 km kvar. Bortsett från vaden så kände jag mig pigg hela vägen in i mål. Under loppet hade jag hela tiden en positiv placeringstrend och under den sista kilometern så tog jag 78 platser och slutade på plats 2.584 av c:a 13.000 löpare. Tiden då? Jo, det gick som det skulle. Den officiella tiden, och mitt nya pb på halvmaran, blev 1:44:08! En helt OK dag, alltså. Nästa höst får vi sikta in oss på 1:40:00 eller kanske t.o.m. 1:35:00!

Efter en dusch på SATS Medborgarplatsen så avslutades kvällen i bästa sällskap på Shamrock med ett par Staropramen innan det var dags att åka hem och sova.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!