Första anmälan - Kiruna Extreme Mountain Marathon

2 december, 2013

I början av veckan fick jag ett mail från en bekant. Han frågade om jag var sugen på springa Kiruna Extreme Mountain Marathon med honom nästa år. Jag var sugen redan i år att testa denna nya bergsorienteringstävling, men den krockade med UTMB. Under hösten har jag faktiskt funderat på att testa den tävlingen. Det finns två anledningar till att testa den som jag ser det istället för att springa BAMM igen. Den största anledningen är att jag genomfört ett antal BAMM redan och sprungit i fjällen där omkring, så det vore kul att springa i ett nytt område. Den andra anledningen är att jag har ett antal kompisar och bekanta som ska springa Kiruna Extreme och då är det ju kul att hänga med dem i nattlägret mm.
Igår blev det i alla fall bestämt att jag och Krister från Team Rockrunners ska springa tillsammans. I och med att vi springer för olika klubbar har vi kompromissat, Ladonia Fell&Rockrunners. Tävlingen har tre olika klasser, Medium, Large och Extreme. Det som skiljer klasserna åt är banlängd och antal höjdmeter. Banan för den kortaste klassen, Medium är på 25-30km fågelvägen och en stigning på 1500-3000m. Medan Extremeklassen är på 70-90km och 4000-6000m stigning. Nedan följer en beskrivning på klasserna.

Medium är för er som klarar en längre fjällvandring över två dagar (runt 15km per dag), har viss fjällvana och orienteringskunskaper samt vill testa den här typen av tävling.

Large är för er som har god kondition, fjällvana, orienteringskunskap och vill ha en riktigt tuff utmaning. 

Extreme är för er med mycket god kondition, fjällvana, orienteringskunskaper och som vill ha en extremt tuff utmaning. Tidigare erfarenhet av liknande tävlingar rekommenderas starkt.

När jag kört bergsorientering tidigare har de klasser jag kört legat runt 50-60km, det vill säga Largeklassen i denna tävling. Hade en kompis över på middag i lördags och han förklarade att Extremeklassen skulle jag köra, det skulle han i alla fall. Jag visste att Krister alltid brukar köra den längsta klassen när han kört BAMM tidigare, så vad var det att tveka på, ingen kommer ihåg en fegis, det blev Extreme ! Vet inte än vad jag gett mig in på, men det ska nog gå bra. UTMB var ju 168km med 9600höjdmeter och det överlevde jag, så jag borde ha en hyfsad chans att göra det även denna gång.

Såg för övrigt att en man jag träffade under UTMB, Bo Johansson ska köra Kiruna Extreme. Även han är anmäld till Extremeklassen. Vi höll ett hyfsat jämt under UTMB och hälsade på varandra vid matkontrollerna, men han kom före mig till slut. Vi får se vem som vinner denna batalj.

 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!