Senaste skorna, Haglöfs Gram Spike GT

5 mars, 2014

(Foto:privat. Haglöfs Gram Spike GT)

Jag skrev i början av februari att jag löst mitt halkproblem under löpning. Har numera ett par löparskor med ståldubb, Haglöfs Gram Spike GT, blåa! Tyvärr så tog vintern en abrupt vändning och det blev plusgrader och helt snöfritt i februari, så jag hann inte riktigt testa skorna. Jag tror det blev 7-8 pass innan det var dags att ta fram asfaltsskorna. Ska försöka mig på ett försök att beskriva vad jag upplevt med skorna.
Utseendemässigt ser ovansidan ut precis som på Haglöfs Gram Comp
. Även dessa har en kort plös som ligger smetad mot vristen och därmed minimerar risken att man får skräp innanför den. En skillnad dock, är att ovansidan är av GORE-TEX, vilket håller fötterna torra.
Undersidan däremot finns den största visuella skillnaden. Det första som slår en är 12 st ståldubbar. Inte nog med det de sitter i ett klart anorlunda mönster. I samarbetet mellan Haglöfs och Asics, har Asics forskningscentra (ISS = Institute och sport sience) tagit fram mönstret för att få det ultimata greppet. Mönstret har fått sig ett upplyft i jämförelse med Gram Comp. Gummidubben är lika hög på båda skorna, men utformnngen är annorlunda. Misstänker att syftet är att få ett ännu bättre grepp. Skorna har en frop på 10mm och väger 345g när de är torra.
(Foto, privat. Dubbat)

Jag har sprungit på både snö och is, men även barmark med dem. Min första känsla är att de upplevs stabila. Det jag främst syftar på är att de är styva både i sulan och i yttertyget på ovansidan. Att sulan är styv beror till stor del av ståldubbarna. För att inte de ska kännas igenom skorna gissar jag att man laggt in förstärkningar. Och det har det lyckats med. Dubbarna kar inte känts igenom när jag sprungit på varken is, asfalt eller sten. Varför ovansidan känns stabil kan kanske bero på GORE-TEX-tyget. Detta är mina första löparskor med GORE-TEX, så jag vet inte om andra märken upplevs på samma sätt. Kan ju också vara så att de är mer uppbyggda för att vara mer stabila i skog och mark också.

Under mina pass som jag använt skorna har det uppfyllt mina förväntningar. Bra grepp och en bra löpkänsla, Ska vad det lider ta de med på testtur när jag springer på stig. Hoppas att de även då ger en bra löpkänsla, då löpningen blir mer teknisk. Synd åter igen att jag inte hann testa dem mer på is och snö, men det blir förhoppningsvis en vinter igen....

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!