Loppmarknaden växer och intresset är fortsatt stort

18 februari, 2016

2 av 5 svenskar springer som en del av sin träning - bland de under 35 är det varannan eller fler som ofta snör på sig skorna. Det visar Löparrapporten 2016 som presenteras av Svensk Friidrott.

I ett pressmeddelande från Svensk Friidrott visar nu deras undersökning att 2 av 3 springer en gång i veckan eller mer. De allra flesta springer själva och är nöjda med det, men nästan 1 av 5 skulle vilja springa med andra. Det är välmående - fysiskt och psykiskt - som är de primära målen med att springa, men drivkrafterna skiljer sig också åt mellan män och kvinnor, unga och gamla. Nästan varannan svensk löpare, 44 procent, springer också lopp. I tillägg är det 12 procent av löparna som aldrig sprungit lopp men som är sugna på att testa. 30 procent av de som springer lopp, eller är intresserade av det, sprang lopp 2015 och ungefär lika stor andel planerar att springa lopp under 2016. 35 procent är fortfarande osäkra på sin lopplanering för året.

– Det är spännande siffror som tydligt visar att intresset för löpning verkligen är stort i hela landet. Några av de större loppen är också världsledande inom sina segment, som till exempel GöteborgsVarvet, Asics Stockholm Marathon, Lidingöloppet och Midnattsloppet. Med projektet Svenska löpare vill vi säkerställa ett fortsatt stort intresse för löpning men också skapa utveckling så att vi fortsätter att ligga i framkant, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.

Svenskarna planerar framförallt att springa lopp över 5 och 10 kilometer under året som kommer och det är också dessa distanser som utgör den största andelen av Svensk Friidrotts nationellt godkända lopp. Det är de traditionella landsvägsloppen och stadsloppen som svenskarna lockas mest av. Män och kvinnor har dock lite olika preferenser. Fler män än kvinnor lockas av terränglopp, samtidigt som kvinnor är mer intresserade av lopp med välgörenhetsprofil, teman eller särskilda upplevelser.

Lite statestik om svenskarnas löpträningsvanor som presenteras i löparrapporten visar:
*13,3% springer med vänner/familj och 6,4 % springer med en förening eller en löpargrupp.
*Fler män än kvinnor springer i löpargrupp/förening. Män är också mer intresserade av att springa med andra.
*Fysiskt välmående och att hålla formen och gå ner i vikt är viktigare ju äldre vi blir.

Undersökningen är genomförd av undersökningsföretaget Snabba Svar under perioden 3/2-10/2 2016, på uppdrag av Svensk Friidrott.

Se Löparrapporten 2016 för mer detaljerad statistik och information.

Av Allt om Löpning
info@alltomlopning.se
Foto: Father Murphy AC 10KM Road Race and Fun Run 2015 av Peter Mooney (CC BY NC SA) 

Taggar

löpninglopp

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!