FTP-testet som sket sig

1 mars, 2016

Jag har i några dagar laddat för FTP-test. FTP står för FunctionalThreshholdPower, alltså ett test för hur mycket Watt man kan trycka ur kroppen på ca en timme. Själva testet är bara 20 minuter, förutom uppvärmning.
Och hur jobbigt kan det vara? Jag trodde första gången jag körde att det bara var att ta i vad man hade i 20 minuter så är man klar sen.
Icke. FTP-test är fruktansvärt. Oerhört långa 20 minuter. Svetten sprutar, saliven rinner, mjölksyran äter upp benen (ja, jag vet att det är laktat och att det inte alls är som min beskrivning. Följ bara med.). Och då kollar man på cykelklockan och inser att det är 14 minuter kvar. 6 ynka minuter har passerat...

Jag trodde att jag var stark idag, uppvärmningen indikerade på det. Men jag gick ut alldeles för hårt, ca 15% över mitt snitt från förra testet. Helt fel Watt-zon, zon 6 istället för 5.
Jag körde i 8 minuter, då hade pulsen legat över 180 i 2 minuter och jag insåg att det inte kommer bli bra, det här. Antagligen rätt trött i kroppen också.
Antingen kör jag ut mig totalt med en katastrofavslutning och missvisande resultat eller så kliver jag av, svär och är besviken ett tag men inte helt urlakad. Det blev alternativ 2.

Jag satt och skadade i hela kroppen några minuter innan jag avslutade passet med 12 minuter zon3 och nedvarvning följt av löparknä-rehab. FTP-testet får bli en annan gång med smartare utförande.

Tog en selfie ca 30 sekunder efter stoppet, se nedan. Det ser faktiskt riktigt bra ut om man jämför med hur jag mådde när bilden togs. Och det är ganska skarp också trots skakningar från händerna.

Missnöjd och besviken men inte knäckt, var ändå inte helt omöjligt att trycka watt över 300, om än bara i 5-6 minuter. Det kommer, det kommer.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!