Vem är bäst?

7 mars, 2016

Var går egentligen gränsen? Allt är ju hårfint för oss alla och det någon tycker är okej tycker någon annan är "över gränsen"...

Varför måste vi hela tiden sikta efter att framstå bättre än vi är? Att vi jämför oss med/mot varandra är helt okej i syfte att utveckla oss men sen, nej jag tycker inte det är okej. Tycker inte heller det är okej att ta emot medaljer och beröm om jag fuskar mig till något. Samvetet? Moralen? Etiketten? Var har allt detta tagit vägen?

Som privatperson blir man besviken, här sitter vi med våra barn hemma i soffan och hejar fram olika atleter och är stolta och imponerade över deras prestation och atleterna går med glädje upp och tar emot medaljer, huh läskigt. Läskigt redan från början att de är beredda att mixtra med olika preparat i jakten på berömmelse och medaljer. Läskigt att de inte tänker på att livet kan ta slut här och nu... Läskigt att de inte ens skäms när de tar emot folkets beröm för sina insatser.

Det är svårt att förstå detta, när alla vi föräldrar och vuxna runt omkring våra barn försöker få barnen att förstå att fuska är inget alternativ, ingen genväg för att nå långt i livet. Det är inte det som är det viktiga, utan att man räknas som individ.

Eller om vi läser mellan raderna, gör vi det?

För ändå pressar vi barnen med våra outtalade ord och vårt kroppspråk om vinst och pushar dem åt "rätt" håll. Tränarna som ber föräldrar sätta sig ner och låta tränaren göra sitt jobb, och hör föräldrar som gång på gång trycker på sina barn, finns många exempel...

Bygger vi själva samhället där ingen kan mäta sig utan alla måste vara bäst alltid oavsett vad det kostar?! 

Nej, dit vill inte jag! Jag vill INTE att vår son växer upp och testar preparat som t.ex detta för att jaga vinster istället för att känna efter vad han själv vill och ha styrkan att stå för det.

Och kan bara lida med Abeba Aregawi att hon inte hade modet eller makten att tacka nej. Det är verkligen ALDRIG okej att ta preparat för att prestera annorlunda.

Meldonium - en syntetisk förening - ett preparat som a­nvänds för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter. Vetenskapliga studier har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelcellerna hos människor. Däremot finns det inga studier som undersökt om meldonium ökar prestationen inom idrott.

Ämnet hamnade på den internationella dopingbyrån World Anti-Doping Agency's dopinglista först den 1 januari 2016. Substansen har dock funnits med på bevakningslistan sedan 1 januari 2015. Eftersom det kom upp på bevakningslistan relativt nyligen har det bara testats vid Wada-laboratorierna. De flesta laboratorier började testa för meldonium först 1 januari 2016.

Och detta är bara ett av de nya preparaten på marknaden...

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!