Hundmöte till hjuls

14 mars, 2016

Imorse behövde vår hund Aslan ut en sväng innan jobb och skola, och eftersom jag sprungit varje dag sedan fredags blev det damcykeln 5 km med Aslan till höger om mig. Cykel på höger sida, hunden bort från trafiken. Enkelt.

Allt gick bra tills vi fick ett möte, en äldre man med en liten lurvig hund, en sån som ser ut som Ökendvärgarna i Starwars (extremt kunnig på hundraser), han gick med hunden på sin vänstersida och på vänster sida om gång/cykelbanan.
Jag har verkligen inga förutfattade problem med några hundar. Däremot med varelsen på andra sidan kopplet...
Ni är med på mötet nu va? Jag cyklar på höger sida, han går på vänster emot oss. Vi är alltså på samma sida gång/cykelbanan och bägge har hundarna bort från trafiken.

Jag kommer på cykel och har i ena handen 42 kg muskler, gubben går och har 15 kg hårtuss i sin hand. Ungefär, jag vinklar inte alls sanningen här känner jag.

Hur som, det är ett solklart problem här; nån måste flytta på sig och vi bägge har reglerna på vår sida eftersom det inte finns några linjer på asfalten. Så vem ska flytta på sig?

Jag har tre rimliga alternativ:
1. Chickenrace
2. Ut på andra sidan vilket innebär att Aslan hamnar mellan mig och den andra hunden.
3. Jag kliver av cykeln och flyttar Aslan till min vänstra sida.

Med facit i hand vet jag att gubbens ökendvärg är av den aggressivt skällande typen. Detta ger honom 2 alternativ:
1. Chickenrace
2. Byt sida.
Jag antar att han vet om att hans hund kommer skälla som en idiot vid möte så rimligtvis vill han vara beredd att korrigera hunden när den börjar. Det är klart enklare om han inte har en 40-kg Ridgeback i närheten.
Han vet dessutom inte om min hund är uppfostrad eller inte, aggressiv eller lugn i mötet med en skålande hund.

I hans läge hade jag nog valt att köra säkert och byta sida, inte minst för att förenkla för cyklisten med hunden på min sida.
Det gjorde han inte. Så jag fick väja några meter innan, ungefär samtidigt som hans hund nära på ströp sig själv i kopplet ståendes på bakbenen och idiotskällde. Utan korrigering från ägaren.

Min hund reagerar såhär: "Ja, va kul! Den där lilla hunden vill leka!" och sticker rakt åt sidan... Jag ställer mig på bromsen och griper handbromsen. Som nyper rejält.
Jag glider av pedalerna och ställer cykeln på framhjulet mellan mina ben och spjärnar emot Aslan som är på väg mot ökendvärghunden.
Släpper cykeln i en egentligen onödigt rejält stor rörelse för att visa hur irriterad jag är, drar in Aslan och håller honom tills gubbfan gått iväg lite med sin skällande hund utan att vare sig säga något eller titta mot oss.

Om blickar kunde döda hade gubben inte kommit många meter...

Bra start på veckan...

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!