Funktionsnedsättning. Eller är det bara TV4:s underhållning?

18 mars, 2016

Lets Dance dånar i rummet bredvid. Det är få program jag följer på TV just nu. Ännu färre som jag faktiskt undviker. Men Lets Dance är ett av dem. Så sjukt hysteriskt och gapigt med Sveriges i de flesta fall bottenskrap av "kändisar" med få undantag och Misshandel av musiken som i mitt tycke inte är bra från början heller. Men det har en märklig dragningskraft på resten av familjen så då är det bara att avlägsna sig inge värt diskussionen. Hur som, mot inlägget som det var tänkt.


Idag hade jag en bra diskussion med en av deltagarna jag handleder på dennes jobb. I korta drag handlade det om svårigheten att välja mellan den kända; tryggheten i det man känner till men inte utmanas till fullo av eller att våga ge sig ut på okänd mark med risk att misslyckas men med stora vinster att hämta. Eller våga vänta genom att stå kvar med ena benet i det trygga och peta med andra foten en längre tid i det nya, okända. Det är valmöjligheter som är svåra för alla, oavsett funktionshinder eller inte. Hur många av oss har inte stått och funderat vid ett vägval om nytt jobb, flytt eller något liknande? Lägg till en mental funktionsnedsättning som skapar en svårigheter att förstå sin roll i samhället (eller samhällets roll i individens liv) så blir situationen än svårare.

Lite senare på dagen hamnade jag i en kortare diskussion om vad just ett funktionshinder är. Jag har arbetat med människor med mentala funktionshinder i snart 13 år så jag tycker mig ha hittar min syn på det: det beror på miljön utanför individen. Jag tänker såhär:

En person med diagnos inom autismspektrat har ofta ganska stora funktionshinder i samhällets arbetsplatser på olika sätt. Men. Många med autism är ruggigt bra på uppgifter som har med ordning att göra; som städning eller sortering tillexempel. Var sak på sin plats. Så funktionsnedsättningen varierar med miljön; funkar dåligt i ett större köpcenter men grymt bra i ett kök så länge uppgifterna är på rätt nivå. Många personer som kanske har svårt att klä på sig utklassat många "icke-diagnosticerade" på att sortera bestick eller vad det nu kan vara. Funktionshindret varierar med miljön.

En person som är rullstolsburen har i en trappa stor funktionsnedsättning. I en nedförsbacke är det snarare det omvända. I nedförsbacke är det personer utan rullstol som har hindret, inte den med hjul.
Själv är jag funktionsnedsatt i en bilverkstad.
Exemplen är många.

Det tydligaste exemplen är ofta barn med ADHD-liknande problematik i skolvärlden. För bara 20-30 år sedan var det en ovanlig diagnos. Jag tror att samhället dela blivit bättre på att se barnen som har speciella behov men samhället har också förändrats så kraven på att fungera i en skolmiljö ökat. Och funktionshindren kommer som ett brev på posten.
I bondesamhället var antagligen människor med ADHD troligtvis ganska välplacerade; fulla av energi och initiativ. Det fungerar inte i en miljö som kräver att sitta still i 40 minuter i stöten och lyssna.

Hinder att fungera som förväntat i den aktuella miljön.

Det är väldigt få som är funktionshindrade utan krav. Då menar jag krav som att producera något eller att uppföra sig på ett speciellt sätt i en viss situation.
Är man ensam om att bestämma över TVn hemma gör det inget om man sitter inne på en rastlöshet som kräver att man byter kanal varannan minut. Men sitter man i ett rum fullt med andra som ska kolla på Lets Dance fungerar det inte riktigt lika bra. Funktionshinder.

Och för att sammanfatta eller försöka knyta ihop säcken:
Se det friska. Det räcker så för mig idag

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!