Gör som Paula Radcliffe

3 april, 2016

Så är då första veckan av 12 avklarad och det långa löppasset avklarat på en lördag istället för en söndag. Var lite jobbigt eftersom jag hade pass 2 på fredagen. Det blev inget gym den här veckan utan två pass på cykel istället.

Nu är det ju "bara" 11 veckor kvar. Långa pass brukar jag alltid köra på söndagar oavsett årstid men efter programmet jag nu kör är långa pass 120-150 minuter. Jag har bara sprungit så lång tid tre gånger tidigare och det var när jag provade om jag kunde springa 21 km inför Stockholm halvmaraton och sen genomförde jag den. Sista gången och den gången som jag var ute på löppass som varade i tre timmar var när jag och Tila (dotterns doberman) sprang vilse och inte hittade hem. Hon var knappt trött men jag var helt slut.

Jag föredrar trots allt långa pass när de har passerat 4 kilometer för de första kilometrarna fundera jag över vad jag håller på med. Kilometer 6-8 brukar gå riktigt bra. När det går riktigt tungt brukar jag göra som Paula Radcliffe sa att hon gjorde när hon sprang. Hon fick frågan vad hon tänkte på när hon sprang varv efter varv på en löparbana och hennes svar förvånade kanske men det är bra. Hon sa att hon räknade högersteg (!) Det passar mig också. Att inte tänka på någonting fungerar inte för till slut kommer tankar oavsett om du vill det eller inte. Om inte annat, så kommer tankarna på hur jobbigt det är. Om jag räknar högersteg behöver dessa tankar inte komma. Jag räknar till 100, viker ner ett finger och börjar om på 1 och räknar till 100 igen.  Tusentalen försöker jag komma ihåg. Huvudet får koncentrera sig på något som inte är svårt och det gör ju inget om jag kommer av mig eller räknar fel, det är bara att börja om, och jag behöver inte fundera över om jag är trött eller inte.  Nu har jag alltså 11 veckor framför mig med pass som är så långa. Haruki Murakami (Vad jag pratar om när jag pratar om löpning) är stolt över att han aldrig gått någon gång när han sprungit ett maratonlopp men det kan inte jag säga men däremot kan jag säga att jag aldrig har stannat och vilat. Gått men aldrig stannat och jag hoppas att det går att göra det veckorna som kommer också.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!