Oppebylöpet 2016, race-report

5 maj, 2016

Nedan följer min race-report. Trevlig läsning!

Före: Mina barn skulle också springa och mina föräldrar, mormor, bror, brorsdotter och bekant var där för att heja på oss löpare.
Felix sprang 600 m och var heltaggad hela morgonen och sprang i full fart.
Tindra sprang 1.7 km i lite mer behaglig fart ihop med en kompis. Så fort hon gått i mål började jag med min uppvärmning. Jag vill ju springa så kort som möjligt i onödan för knäts skull så jag joggade lite, lite löpskolning och några stegringslopp upp till tävlingsfart utan direkt planering. Med 10 minuter kvar till start la jag mig vid en lyktstolpe och stretchade ut högerbenet och gick igenom loppet. Sen väntade en stund i startfållan.
Jag hittade en klubbkamrat, Daniel, från triathlonklubben som jag gissade skulle vara ungefär lika snabb som jag så honom tänkte jag ta rygg på. Första målet var 22 min på första 5km-varvet.

Under: starten går och många löpare måste missbedömt sig plats och ställt sig för långt fram så blev lite bromsa/springa runt första 200 meterna innan det sprack upp. Jag hade sett några duktiga löpare i startfållan som jag visste skulle springa fort och långt före mig. Men de kom inte långt iväg från mig så jag misstänkte att det gick fort från början. Men det kändes kontrollerat och inte alltför ansträngande. Missade första km-markeringen men andra sa 8.08.
Oops, det går för fort... Aja, allt känns bra och tävlingsdjävulen var ute så jag sprang vidare i ungefär samma fart men försökte slappna av lite. Två långa uppförsbackar, den sista i motvind, ger ett tungt varv.
Och varmt, ca 20 grader i "mittpådagen-sol". Jag var torr i munnen efter bara 15-20 minuter.
Ingen Daniel i sikte heller, han hamnade bakom från början.
I varvningen hade jag 21 blankt, nytt PB på 5 km. Då kändes det bra, jag har 24 minuter på mig att klara nästa varv. Speakern nämnde mitt namn och även Daniel från Oxelösund. Ok, han har min rygg. Hade vi samma plan...?

Men satans trött var jag. Det fanns lite vatten i varvningen men jag och funktionären var inte samspelta så när jag väl höll i muggen fanns det knappt en halv dl kvar. Och inte mycket av det hamnade i munnen...
En kort sträcka efteråt gick sträckningen snävt åt höger. Det gjorde inte jag. Arrangörsmiss, jag tycker någon borde stått där eftersommaren inte är helt med i huvudet i dessa situationer. Jag var inte själv om att springa fel heller hörde jag efteråt.
Jag hade fokus på ett barn en bit fram på cykelbanan och glömde bort att svänga tills nån skrek "Höger!!!". Tappade kanske 10 meter där och Daniel sprang efter mig och därav fel för att sedan glida förbi mig.
Jag släppte före honom och försökte ta ryggen. Det gick sådär, tappade honom 20 meter men gled ikapp i en nedförsbacke och var 2-3 meter ifrån som närmast.
7 km på 30 blankt så jag börjar tappa fart, 4.30 sista två... Här hade jag velat se en puls. Jag sprang så fort jag kunde och det blev inte jobbigare men syret började ta slut och kroppen började göra ont, både ben och mage.
Fortsatte uppåt och tappar meter efter meter.
Nära 8km-markeringen går vägen pä stig och något börjar kännas fel i knät. Antagligen har jag ingen kraft kvar i höften och har trampat fel. Helvete...
Men det blir inte värre så jag springer vidare och plockar nog lite på Daniel i uppförsbacken som följer.
Sen kommer raksträcka och en längre nedförsbacke och jag tappar fart och teknik, mitt högerben funkar inte riktigt... Hörde sedan att det syntes att jag hade ont och det såg ut som att jag försökte skydda knät.
Daniel rann iväg och jag försökte att bara springa på när det är 500 meter kvar. Vidare in mot mål och så fort jag kunde Kia jag mig på marken och pustade ut ordentligt.

I mål visade klockan 43.42. Nytt PB med nära 2 minuter! Lite trist att jag inte fick springa smärtfritt, tappade nog upp mot 30 -40 sek sista 1.5 km. Men även orken tröt rejält mot slutet så jag vet inte riktigt.

En kort sammanfattning:
2 km: 8.08
5 km: 21.00
7 km: 30.00
10 km: 43.42

Ont i knät fortfarande efter 8 timmar. Var länge sedan så hade inte adrenalinet sprutat hade det nog gjort ont redan under loppet...

Men jag är grymt nöjd ändå, målet slogs med över minuten och PB med 2 minuter kan man inte vara missnöjd med, särskilt med tanke på bansträckning och värme.

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!