Cykel eller/och löpning

22 maj, 2016

Jag har insett med full kraft att det snart är den 12 juni och att jag då ska vara i form för att klara av att cykla i 15 mil. I ungdomen cyklade jag och alla kompisar dagligen. Vi fick aldrig skjuts av några föräldrar om vi skulle någonstans utan vi fick snällt cykla eller åka buss. Så är det inte längre och det är givetvis både bra och dåligt. Trafiksituationen är en annan nu än för 35 år sedan. Jag slutade cykla när jag var 16 år och hade inte cyklat sedan dess innan jag förra sommaren köpte en cykel för att användas till Halvvättern i år. Jag insåg ju att jag var tvungen att cykla och cykla långt för att känna på om det vore möjligt och den 4 september -15 cyklade jag hem från arbetet i Uppsala, hem till Gävle. Det tog över en timme att ta sig ut från Uppsala då de bygger om och jag som inte kommer därifrån och har dåligt lokalsinne inte hittade först. När jag väl kom ut på landsvägen gick det över förväntan. Jag kom hem (12 mil) på 6 timmar och 15 minuter och då tog som sagt var första milen nästan en timme p g a att jag fick stanna och fråga flera gånger. Det var då den femte gången jag satt på den cykeln och att då cykla 12 mil imponerade på mig och några fler:)

Sen blev det inte så mycket mer cykel då jag är löpare och tänkte att jag cyklar till våren, d v s nu. Jag har på något sätt lyckats förtränga att det snart är dags men i lördags tog jag den första riktigt långa turen på cykel och jag inser att åka fort, väldigt fort, nedför är oerhört häftigt. Samtidigt som jag är livrädd och undrar om jag kommer överleva är det just det som är tjusningen. Jag känner verkligen att jag lever där och då.

Samtidig som jag tränar cykel för att kunna genomföra loppet tränar jag löpning efter programmet. Jag använder löpningen för att orka med att cykla så många mil. Att cykla är inte lika påfrestande för benen eller orken som löpningen är och om jag orkar löpa i över två timmar orkar jag även med att cykla i 10 timmar. Konstigt nog får jag inte ont i en kroppsdel som många ovana cyklister får ont i, d v s rumpan. Inte när jag cyklar i alla fall! 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!