Formtoppa knoppen!

17 juli, 2016

Så är då tredje veckan av tolv avklarade för att återigen komma i mitt livs sundaste form. Det gick bra idag att springa långloppet (2 timmar) i strålande sol. Att springa mellan kl.11.00-13.00 är inte optimalt. Det är ju den varmaste tiden på dagen om solen skiner. Men vad gör jag inte för att hinna med löpningen och Tour de France på  samma dag. Att följa touren är ju som ett halvtidsarbete!

När det gäller formtopp är det ju inte bara träningen som är viktig. Kosten och sömnen är givetvis väldigt viktiga även de. Jag brukar få "skäll" av min dotter då jag bara äter lagad mat en gång om dagen. Hon säger att jag måste äta minst två lagade mål mat om dagen men då jag arbetar långa dagar,  kliver upp tidigt och är själv är det lätt hänt att hoppa över middagen och ta en macka istället. Jag ska försöka ändra på det nästa läsår, helst alla tre:) Jag kommer fortfarande att pendla men inte en lika lång sträcka så det går kanske. Sömnen har jag inte några större problem med längre. Det kommer kanske att bli det några veckor efter ledigheten när det är dags att börja arbeta igen men det är något som är ganska vanligt efter en längre ledighet och är övergåenden.

Sist men inte minst är det ju minst lika viktigt med att formtoppa knoppen! Det är ibland lite svårare. När det handlar om träning och knoppen är det inte några större problem, förutom ibland när det är sol för då är det nog lika mycket huvudet som kroppen som säger åt mig att det är jobbigt. Men knoppen används ju inte enbart vid träning. Förhoppningsvis använder vi oss av den jämt och att jämt vara på topp i knoppen är inte det lättaste. Jag undervisade tidigare i psykologi och många gymnasieelever väljer att ta ut nederlagen i förväg. De försvarar sig med att de då slipper bli besvikna när de misslyckas med något. Jag sa åt dem att med det resonemanget är risken för ett misslyckande stor och att de i värsta fall får uppleva misslyckandet två gånger. Det brukar sägas samma sak om att ta ut segern i förskott. Det enda som händer är att du får vara glad två gånger och det är ju inte så dumt. Men  och det är numera ett stort men, jag har upptäckt att jag får allt svårare att göra det. Ibland beror en eventuell "seger"  inte enbart på mig utan ibland kan andra vara inblandade och vi kan inte beställa deras agerande/tankar eller åsikter i en viss fråga. Jag vet ju att det inte har någon betydelse vad andra gör utan det är enbart jag som är ansvarig för mina tankar och känslor men som sagt var så är det ibland lättare sagt än gjort att komma ihåg det.

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!