SLKs KM - sprintdistans

21 juli, 2016

Dags för den näst viktigaste tävlingen för året; Klubbmästerskapet. För egen del hade jag fjolårets mästartitel i min åldersgrupp (30-34) att försvara. Förra året var det den klart långsammaste gruppen, men ändå; Mästartitel är ju alltid mästartitel eller hur? ;)

När jag min vana trogen cyklade till tävlingen kände jag att jag verkligen inte var i slag, benen svarade inte som vanligt. Hela dagen hade jag varit seg och inte blivit av med gårdagens två lätta pass. Att det varit riktigt varmt hjälpte nog inte till det heller.

Till tävlingsområdet i väldigt god tid men känslan infann sig fortfarande inte. Annars brukar jag vara spänt nervös för hur jobbigt det kommer vara men den här gången är det bara jobbigt och, ja nu kan jag ju inte kalla det ångest direkt, men det fanns ingenting som var positivt laddat och jag såg inte alls fram emot detta självplågeri.

Som vanligt en uppsluppen stämning innan start när alla ställer upp sina cyklar, fixar med inställningar och byter om till tävlingskläder och våtdräkt (tverksamt om Sv.Tri-förbundet godkänt användandet av våtdräkt idag om tävlingen varit officiell). Dagen till ära köpte jag en heldräkt i klubbens märke och den ser satans snabb ut. Och som coach Gustav från Challenge: Endurance säger: Hellre snyggt än snabbt.

Bansträckningen skiljde sig mot normalt. Istället för två varv löpning på sörmlans mest kuperade terrängbana skulle det bli asfalt runt Ramdalens idrottsplats, en skönt böljande cykel/gångväg med 2 km platt på mitten Så det skulle gå fortare av bara farten och för mig som i sammanhanget har löpningen som sämsta gren passade det bra.

24 atleter till start varav 7 barn, 5 halvdistansare och följdaktligen var vi 12 som körde sprintdistansen. Överlag var det bekanta ansikten från tidigare i sommar så jag hade bra koll på övriga förutom duktiga simmaren Mårten som var helt oskriven för mig i övriga grenar. Jag rakade mig som 4:a i startfältet efter cykelfantomen Jimmy, krigaren Robert och simmar-Mårten.

Framme vid start har fortfarande inte tävlingsnerverna inställt sig och jag är inte alls sugen utan vill bara att det ska vara klart.

Hela startfälteet fick en gemensam uppläxning av arrangör Auvo då det tydligen görs stora tolkningsfriheter i trafikreglerna under cykelmomentet av vissa. Tror inte jag bör ta åt mig, tycker jag kör ganska lagligt.

 

Äntligen går då starten och ven om vi är 17 som ska trängas i vattnet går det smidigt från start. Den enda kroppskontakten jag har med någon annan är att nån sätter sin hand över min hälsena men släpper direkt och jag är trea till första boj efter Robert och Mårten, några decimeter före Jimmy. På väg till andra boj snedseglar jag lite och Jimmy simmar om mig alldeles för fort på insidan och jag orkar inte svara utan kör på i mitt tröskeltempo. Det är strandvändning idg med och vid vändning är Jimmy 15 sekunder före mig, de föregående tävlingarna har jag varit före honom så antingen går han äldigt bra eller så tappar jag mot normalt. Jag har Micke några meter bakom mig när jag vänder så jag kan inte gå så dåligt ändå. Jag hinner bestämma mig för att Jimmy går väldigt bra och jag ska bara tuffa igenom simningen utan att stressa upp mig.

När jag kommer upp ur vattnet och tar sikte på cyklarna ser jag hur Jimmy far iväg men jag ligger fortfarande 4:a.
Simtid+löp till cykel: 11.10, 4:e bästa tid.

I växlingen (T1) missar jag lite med hjälmen och tappar några sekunder även med våtdräkten. Kommer iväg på cykeln men får inte i fötterna i skorna ordentligt.
En av deltagarna på halvdistansen ligger strax före mig och jag räknar med att köra om honom på första rakan. Tills jag blir omkörd av en bil som lägger sig mellan honom och mig och kommer inte förbi. Tappar fart och följdaktligen sekunder här. Vänsterfoten är i nu men på högerskon har gummibandet lossnat och den hänger fritt i pedalen. Bilen framför kör om min med-tävlare och jag följer efter.
När jag ska lirka i den blöta högerfoten råkar jag dra ur kardborrebandet ur öglan men kan peta tillbaks den ganska fort igen och tappar några få sekunder.

På väg upp till rondellen vid Ramdalen bestämmer jag mig för att köra så hår det går och hoppas det håller. Första varvet går smidigt och jag brjar få vittring på Mårten och strax innan vändningen kör jag om honom . Vid vändningen är Linda som kör halva distansen på väg in att lämna sin cykel och vi vet inte vem som har företräde. Jag måste bromsa ganska hårt för att inte köra in i henne och tappar några sekunder. Ut på varv två med Mårten i hasorna. Jag trycker på så gott jag kan och kommer bra igenom vänstersvängen ut på huvudled. I rondellen hamnar jag bakom en bil (tydligen har bilar företräde även om de kommer från höger). Jag "bromsrullar" genom rondellen och kör ikapp bilen på rakan efteråt och håller nästan samma fart som den bort till Sunda-affären trots att jag ligger på cykelbanan och det är 60 (?) i hastighetsbegränsning. Långsamma bilförare...

Jag vet att jag cyklat fort men vid sista vändning har jag inte fått till speciellt större lucka til övriga än vid första varvet så flera går bra för dagen och det stressar mig mycket. Jag trycker så mycket jag orkar och i växlingen sitter det mesta; fötterna kommer ur skorna i bra tid
T1+cykel: 31.50, 3:e bästa tid (268w/93 rpm). Cykeldatorn sa 31.05.

På löpningen kändes det lite märkligt, som att jag hade för lätt växel och inte tillräckligt tungt motstånd. Benen svarade från början och efter ca 1.5 km sträckte jag ut löpsteget när andningen var kontrollerad igen. Och tio steg in kom varningen från knät som ett brev på posten. Rent instrinktivt sjönk jag tillbaks lite och försökte hålla ihop löpningen hela vägen tilll mål och hoppades att inte tappa min tredjeplats med både Mårten och Per inte så långt bakom.

Jag såg dessa två herrar sida vid sida på andra sidan fotbollsplanen när jag var nästan vid Ramdalen så det kändes som att det borde gå vägen om knät bara höll. Och det gjorde det, Kristine såg vid målgång att jag haltade lite. Jag hade inte ont utan bara lätt stel.
T2+löpning: 23.25, 7:e bästa tid.

Totalt: 1.06.25, vilket gav en 3:e plats totalt och eftersom Jimmy inte är medlem blev det 2:a plats i klubbmästerskapet och en 1:a plats i min åldersklass.

 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!