Skyll inte ifrån dig

28 augusti, 2016

Fyra veckor kvar till Lidingö nu. Jag har inte riktigt känt mig i slag på sistone, är ofta nere och harvar på snittider runt 4.30 min/km, även på kortare rundor under milen. Tack vare min Tomtom-klocka kan jag ju gå in och kolla hur jag låg till för ett år sen, och efter en snabb jämförelse kan jag konstatera att jag i fjol oftare hade rundor där jag låg runt fyra minuter i snitt. Ungefär för ett år sen sprang jag även milen under 35 minuter, vilket jag inte skulle klara i nuläget. 

Jag vill inte skylla ifrån mig, men jag kan tänka mig ett par tänkbara orsaker till detta. Till exempel att jag i sommar ofta har prioriterat att upptäcka nya stigar och rundor framför mer kvalitativ träning. Inget fel med det; det är en lyx som proffsen inte har, men som motionär får man inte glömma bort att utnyttja den frihetsklausulen. 

En annan anledning skulle kunna vara att jag för ett år sen bodde i Birkastan och sprang mycket runt Kungsholmen, Brunnsviken och Stora skuggan. Fina krokar det där, som jag skrev om i ett av mina första inlägg, men inte lika kuperat som i Nackareservatet som jag huserar i numera. 

Kuperad terräng är ju bra om man tränar inför Lidingö, men som sagt är jag lite bekymrad över mitt träningstempo. Därför bestämde jag mig för att köra ett genrepsliknande pass i dag på två mil, med målet att snitta runt fyra minuter per kilometer. Det gick bra, första milen på 39 minuter, den andra på 40 och 1,19 totalt alltså. I ganska blandad terräng. På träning är det bra för att vara mig.

Nu är frågan om jag hade pallat ytterligare en mil sub 40, vilket jag måste klara om T minus 27 dagar om jag ska lyckas gå under två timmar. I dag kändes det verkligen inte så, jag tog ut mig ganska rejält, men vem vet vad ett skarpt läge kan göra. Tävlingsinstinkten ska inte underskattas. Och även om grovjobbet när det gäller träning ska vara gjort nu så finns det ju lite tid kvar att trycka in fler såna här pass och sen finjustera formen lite mer målinriktat när det börjar dra ihop sig. Det är ett tufft mål jag har satt upp men än lever hoppet.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!