Matvanorna oroar!

13 september, 2012

"Svenskarna äter för mycket socker och för mycket av fel sorts fett, men för lite frukt och grönt. Sämst matvanor har unga vuxna. Det visar Livsmedelsverkets nya nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige."

Åtta av tio svenskar äter för lite frukt och grönt. 

Sju av tio svenskar äter för lite fisk. 

Nio av tio svenskar äter för lite fullkorn. 

Åtta av tio svenskar äter för mycket mättat fett. 

Sju av tio svenskar äter för mycket salt. 

Fyra av tio svenskar äter för mycket socker. 


Jag tycker att det här är katastrof! Trots dessa siffror så var det stora nyheten i dagarna att "Svenskarnas matvanor har blivit bättre de senaste 20 åren". Hur dåligt var det innan? Vad måste göras för att förbättra våra matvanor? Varför är våra matvanor så pass dåliga? Har vi för dålig kunskap? Har vi för lite tid? Lägger vi helt enkelt för lite pengar på mat, eller för lite pengar på rätt mat? Ger föräldrar så pass dålig mat till sina barn? 

Jag har inga svar på våra matvanor. Jag vet bara att matvanorna vi har när vi är vuxna ofta är samma matvanor som dom vi är uppvuxna med. En klassisk matvana är att äta middag, eller vad är middag för folk? Vissa äter alltid mackor/yoghurt/fil till middag. Vissa är uppväxta med en lagad middag. Vissa äter vid TVn, för andra är middagen helig och man äter den med familjen, alltid. 

Kanske är det dags för dom med dåliga matvanor att bestämma vad dom behöver för verktyg för att bli bättre? För kunskapen finns ju.

"Det är glädjande att vanorna förbättrats inom vissa områden, men det finns mycket kvar att göra innan matvanorna är tillräckligt bra, säger Anna Karin Lindroos. Övervikt och fetma fortsätter att öka och idag finns det fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga."

Delar av texten är tagen från ett pressmedelande från Livsmedelsverkets hemsida. Läs hela pressmeddelandet här.

 

Sophie

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!