Rest&test - FTP

25 januari, 2017

Rest&test-week innebär precis det som det låter för. En vecka för att vila och testa. Det bara låter bättre på engelska.

Vila innebär att jag ungefär sänker passens längd med 25% och bara tränar lugnt. Testen är maxtest i cykel, simning och löpning, dels för att se att det går åt rätt håll, dels för att få hållpunkter inför kommande träningsperiod.

Kvällens pass är mandomsprovet. Pannbenstestet. Vägen in i dimman. Cykeltestet för att få ut wattzoner och pulszoner.
FTP. Förbannat Tungt Pass.
Functional Threshhold power

20 minuter där målet är att få så höga siffror som möjligt totalt sett. Man kan alltså inte gå ut för hårt, då bränner man sig innan halva tiden gått. Går man ut för mjukt når inte siffrorna dit de ska.

För min egen del har jag tidigare gått ut alltför hårt och brutit efter mindre än halva tiden när pulsen sprungit iväg, mjölksyran i låren är övermäktig och trainern känns oroväckande vinglig. Man vill för mycket helt enkelt.

Idag höll jag mig på mattan och var till slut rätt taggad efter att ha varit nervös hela dagen. Man får liksom bara en chans, ett FPT-test gör man helst så sällan som möjligt.

Förra passet kändes som ett delat misslyckande; watt var dåligt men pulsen bra. 243watt och 173 slag/minut i snitt under de 20 minuterna.

Idag var det annorlunda, watten ökade men pulsen ville inte följa med. Och jag ville ju inte bränna mig så jag tog det ganska lugnt.

Första 5 minuterna höll jag mig runt 240-250w men pulsen gick inte upp över knappa 160. Benen höll inte med, klart jobbigt men ingen vidare puls.
Efter 5 minuter klickade jag i en tyngre växel och några ytterligare watt, pulsen letade sig upp mot 165-170 och höll i 10 minuter.
Och så sista 5 minuterna då, uppförsbacken är avklarad och bara i mål. En växel till, några watt till och till slut smög pulsen upp till över 180. Toppen landade på 181... Brukar vara uppe och vända på 185-187.

Såklart är det skitjobbigt även om pulsen inte träffar taket men känslan just nu är att det fanns lite mer att hämta. Några få watt hade kanske funnits.  Några fler hjärtslag.

263 w. 92 rpm. 167 bpm.
Ca 9% fler watt på betydligt lägre puls-snitt. Tror jag ändå är nöjd. Fler watt. Och framförallt kom jag igenom passet och har ett värde att gå på framöver.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!