Kretsloppet i Borås

17 september, 2012

I lördags var det dags. Kretsloppet. 1 mil i centrala Borås. 5500 löpare på startlinjen. En bana som är perfekt för dem som vill sätta nytt personbästa. När jag anmälde mig var jag laddad till tänderna. Men sen drog jag på mig en förkylning efter Tjörn, två veckor innan kretsloppet. Första veckan var jag helt sängliggande, tränade inte en meter. Veckan innan loppet var jag fortfarande inte helt okej men jag genomförde ett 3 km löppass, ett kortare intervallpass och ett cykelpass den veckan. Jag var fortfarande lite fundersam om jag egentligen skulle ställa upp på lördagens race, men jag var för sugen att stå där på startlinjen för att låta bli. 

Sen var det dags. I lördags kl 13:36 gick startskottet. Jag har aldrig sprungit ett millopp innan så jag hade ingen aning om vad jag gett mig in på. Jag har sprungit milen på 50 minuter på träning och att gå under 50 minuter var mitt mål. Men i startgrupp 44-48 minuter så ville jag självklart komma ner på 48 minuter. 

Loppet var det värsta någonsin. Benen sa ifrån tidigt och de gånger som pulsen steg över 190 bph fick jag gå några steg. Jag var inte frisk. Men jag ville så mycket. Gick i mål på 49:42, jättebesviken. 

När man springer över mållinjen och tittar ner på sin pulsklocka är det bara tiden man ser, inte omständigheterna. Man ser allt slit och sina drömmar men inte dagsform. Man önskar att få springa loppet igen, för man vet att man kan bättre, men samtidigt är man så trött både fysiskt och mentalt att man bara vill glömma den här dagen. 

Ett par timmar senare efter lite mat och dryck och en varm dusch så har man fått lite mer perspektiv på loppet. För ett år sedan hade jag aldrig sprungit det här loppet på 50 minuter. Idag klarade jag att springa det här loppet med dåliga förutsättningar på under 50 minuter. 139 plats av 1189 tjejer. Jag hade mer än 1000 tjejer bakom mig. Dagen var en folkfest, en fantastiskt tävling! Hela stan var knökfull av folk, helt underbart! 

Det här är andra året som jag springer regelbundet. Jag har aldrig sprungit som ung, förutom på innebandyplanen eller mellan stallet och hagen. Nästa år ska jag springa kretsloppet på 45 minuter. 

 

Sophie

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!