Kroppsminnen!

2 april, 2017

Det blev inte så mycket till träning i början av den här veckan. Jag hade fortfarande ont i baksida lår på måndagen och sen har veckan varit väldigt hektisk på arbetet. Helgen har i alla fall till stor del handlat om träning i olika form, både karateträning och löpning.

På lördagens karatepass tränade vi som om det vore en gradering inför svart bälte. Tränaren för den dagen  har inte sin bakgrund i vår klubb och det var hennes sista pass innan hon flyttar hem eller söderut igen. Att hon inte är fostrad i vår klubb innebar att det blev en del övningar som jag aldrig gjort förr och min kropp har således inget minne av att ha genomfört dem tidigare. Just kroppsminne är viktigt för mig och många andra när det kommer till karaten och förmågan att kunna fokusera. Om jag hela tiden måste tänka på tekniken blir fokuseringen fel. Kroppen ska vara så van vid det som kommer att jag inte ska behöva tänka. Att kunna det är en häftig upplevelse. I lördags fick vi som sagt var känna på några nya graderingstekniker och det var så häftigt att kunna fokusera och gå helt upp i det jag gjorde. Blev helt slut efter några minuter men efter kort vila var det dags för fokusering ingen.  Min kropp fick då förhoppningsvis nya kroppsminnen som gör att den minns övningarna nästa gång. Att kunna fokusera är något som vi borde öva på lite mer och vid andra tillfällen i livet.

Kroppsminnen vid löpning handlar om något annat än för karaten. Karaten handlar om att kroppen  minns hur du genomför en teknik och helst en perfekt sådan. Vid löpning handlar det främst om det som kan kallas att komma in i ett flow. När löpningen inte känns tungt utan du bara springer och springer och skulle kunna springa hur länge som helst. Det är något som jag inte har upplevt allt för många gånger men jag hoppas varje gång att det ska ske på just den löprundan.

Helgens löprunda blev milen i Hemlingbyspåret och det är ett terrängspår som passar mig väldigt bra eftersom min kropp alltid tycker att kilometer 6 - 8 är helt ok och just dessa kilometrar är roliga i detta spår. Om det är ett kroppsminne eller ett annat minne vet jag inte men jag ramlade en gång i en nedförsbacke och varje gång jag kommer dit nu så reagerar både kroppen och knoppen och gör mig uppmärksam på att det är många stenar och annat som jag kan ramla på just där.

Veckans uppdrag får bli att skapa nya positiva kroppsminnen.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!