Obehaglig cykling

6 maj, 2017

Idag cyklade jag ett distanspass på cykeln på knappa 2 timmar inklusive 4*12 minuter tävlingsfart, typ.

Helt ny känsla infann sig, åt det väldigt negativa hållet.

Kanske var det för att en av mina träningskompisar bröt nyckelbenet i en krock med en bil när han cyklade i veckan.

Kanske var det för att det var säsongens första tur med bara linne på överkroppen.

Kanske var det den sneda motvinden som fick mina kolfiberhjul att vingla.

Men jag kände mig väldigt otrygg på vägen. Varje gång jag blev omkörd av en bil eller buss ökade pulsen mycket mer än den borde göra.

Jag får känslan av att vara ett jagat villebråd på vägen, bara för att jag har en tävlingscykel.

Idag var det ganska mycket trafik men det var ändå många som höll bra avstånd, bara en idiot i en svart Porsche Carrero (?) som for förbi med två decimeters marginal. Han (gissar på en man i övre medelåldern) for några hundra meter senare förbi en buss över dubbla heldragna linjer. Konstigt att olyckor händer?

Jag själv försöker alltid hålla avstånd till cyklister eftersom jag vet hur otäckt det är att bli passerad av en bil som kör i 100 km/h med nån decimeters marginal, och jag tror att de flesta i min omgivning är ungefär lila kloka.
Men jag känner också några som anser att en cyklist hör hemma på landsvägen lika mycket som en syrisk tonårsflykting hör hemma på en SD-kongress...
Läser man kommentarer på sociala medier verkar det pågå en häxjakt på cyklister med lycra-kläder. Jag förstår det inte, hur kan man irritera sig mer på en grupp cyklister (eller nån ensam, som mig själv) än på traktorer eller andra arbetsfordon? För jag är tveksam att nån försöker passera en hjullastare lika nära som ett bockstyre..

Nä, blir nog mindre landsvägscykling för min del, framförallt dagtid. Morgnar och kvällar är bättre ur trafiksynpunkt

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!