Ny diet!

25 september, 2012

I går började jag och min sambo Henrik på en ny diet. Inte en ny diet, men en ny diet för oss. Min sambo Henrik har fått stå ut med mycket under våra år tillsammans. Under mina år på dietistprogrammet fick vi testa det mesta. Glutenfritt, laktosfritt, GI, LCHF... Aldrig har han klagat, bara ätit. Förra veckan fick jag alltså ett nytt ryck och ville testa nått nytt. Så från igår så går vi på Periodisk fasta (PF). Periodisk fasta innebär att man fastar i kortare perioder. Hur länge man fastar bestämmer man själv men vi har valt att testa Leangainsmetoden som innebär att man fastar i 16 timmar (vanligtvis mellan 20.00-12.00) och har ett ätfönster på 8 timmar (mellan 12.00-20.00). Teorin bakom PF är många och dieten används mest inom styrketräningen för att minska i fettmassa. Tanken är att man ska äta den största mängden mat efter träning och därmed få en ökad muskelbyggande effekt. 

Jag vet idag många som följer denna diet och som trivs väldigt bra med den. Om det fungerar, vem vet? Den funkar inte på alla och passar absolut inte in i allas liv. 

Jag har länge haft problem med mitt blodsocker. Eller mitt humör kring mat och mattider kanske jag ska säga. Jag är DÖHUNGRIG när jag vaknar. Äter frukost direkt och så en timme efter frukosten är jag DÖHUNGRIG igen. Det var nog detta som fick mig att ta steget att testa den här dieten. I en artikel läste jag om just detta. Att frukost kan hos vissa personer ha en triggande effekt på hungern.

Att gå ner i vikt är inte mitt huvudmål med dieten. Att lättare kunna hålla nere fettmassan vore en bonuseffekt, men det viktigaste för mig är att vara pigg, må bra och att kunna träna hårt.

För er som vill läsa mer om dieten Periodisk Fasta kolla dessa sidor: www.leangains.com och www.styrkelabbet.se

 

Om en vecka kommer en utvärdering av första veckan med dieten. Sen får vi se om jag fortsätter. Jag kommer även längre fram om jag fortsätter med dieten att skriva mer om den. 

 

Sophie 

 

 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!