7 FRÅGOR TILL: maratonbloggaren Petra Månström med det egna mottot ”Hellre snygg än snabb”

22 november, 2012

"Jag vill förmedla löparglädje men också kunskap om löpning. Jag vill också få folk att träna för livet och inte bara för ett specifikt lopp".

Allt om Löpning vill veta lite mer om tjejen som alltid verkar vara på språng och gärna reser runt om i världen för att springa olika lopp. Petra Månström heter hon och är Sveriges 5:e mäktigaste kvinna i sportbranschen enligt Sportfacks senaste lista 2012 och hennes motto är ”Hellre snygg än snabb”. Till vardags driver hon Marathonbloggen samt arbetar som redaktör på SvD. Petra är enligt henne själv en levnadsglad person som uppskattar fina människor, god mat och löpning – i den ordningen. Född och uppvuxen i Uppsala med tjeckisk mamma och pappa från nordligaste Lappland började hon sin yrkesbana som kemist men sadlade efter några år i labbrocken om till journalist, något hon aldrig har ångrat.

När fick du upp ögonen för löpning? 
– Jag hade i princip inte tagit ett enda löpsteg förrän december 2009, då min chef på Svenskan under ett redaktionsmöte sa att man behövde någon som bloggade om sin träning inför Stockholm Marathon 2010. Ingen verkade intresserad och plötsligt hörde jag mig själv säga: ”Jag kan göra det!” Sen var det bara att sätta igång. Men löpfrälst på riktigt blev jag nog först efter genomförd mara, då jag kunde slappna av lite.

Vad vill du förmedla till dina följare?
– Jag vill förmedla löparglädje men också kunskap om löpning. Jag vill också få folk att träna för livet och inte bara för ett specifikt lopp, att verkligen hitta den där riktiga tjusningen med löpning. Att stå för ett sunt och avslappnat förhållande till mat är också viktigt för mig.

Du har genomfört en svensk klassiker så frågan blir då, var det som du tänkt dig?
– Ja, det var det nog med ett undantag att jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle vara så infernaliskt jobbigt att cykla 30 mil. Särskilt då i ösregn och utan vattentäta kläder och med endast 16 cykelmil i benen innan. Det är nog faktiskt det värsta lopp jag har varit med om och tack vare dubbla sopsäckar tog jag mig helskinnad i mål.

Hur ser du på löpningen i sig? Är det viktigt att verkligen sätta upp mål eller räcker det långt att bara ta sig ut och löpa om man är vanlig motionär eller är det lätt att tappa "suget"? 
– Det beror på hur man är som person. Somliga går igång på mål och behöver tydliga sådana för att motivera sig att ta sig ut. För andra ”räcker” det med att veta hur bra man mår efter en löprunda och att träningen man lägger ned gör gott för hälsan.

Du verkar alltid vara på språng och fullt upp i din kalender med lopp vilket är kul, men när tar du dig tid till återhämtning och hur gör du då för att samla nya krafter?
– Läser man min blogg och inte umgås med mig i verkligheten är det lätt att tro att jag inte gör annat än springer och flänger runt mellan olika lopp. Så är det lyckligtvis inte. Jag springer ungefär fyra gånger i veckan och försöker hinna med ett styrkepass också. 2012 var ett galet år loppmässigt så 2013 tänker jag fokusera på ett fåtal lopp och istället lägga krutet på andra viktiga saker i livet.

Vilka är dina bästa råd till de där ute som vill börja löpa?
– Att springa för sin egen skull - aldrig för någon annans. Hitta sin egen drivkraft och motivation och hela tiden lyssna på kroppen.

Om du får välja, vilka 10 låtar finns på din Spotify-lista under en löprunda då?
– Jag är ju ett stort fan av musikgenren uplifting trance, men en och annan schlagerdänga och 80-talsrökare får förstås också plats. Jag är dessutom väldigt ombytlig och ändrar ofta i min musiklista.

Av Johnny Axelsson
info@alltomlopning.se
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

marathonbloggenPetra Månström

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!