Lösning för pulstopar med Garmins pulsband

28 december, 2012

Sen något halvår har jag haft riktigta problem med puls toppar på min Garmin klocka.
Inte ovanligt att pulskurvan spikar upp till 220-230 och det är lite fel då min max ligger kring 195.


Då har jag inte sprungit nära kraftiga el ledningar som tågspår mm.
Men det ska inte vara prooblem med störningar för Garmin som tex för Polar för dom använder en annan teknik/freqvens (nånting sånt) för överföring av data som inte störs lika lätt. Men kan vara värt att testa.


Problemet verkar ligga i den mjuka pulsbandet från garmin.
Här är lite tips som jag samlat på mig från olika forum och DCrainmaker.


Jag löste mitt problem ganska enkelt nu när jag köpte min 910xt och fick ett nytt pulsband.
Använder min gamla sändare, och bytte bara bandet och funka bra med min FR 610 också.
Tror man bör byta ut den mjuka bandet åtminstånde en gång per år beroende på hur ofta man använder det. Jag tvättar min sällan i tvättmaskinen, sköljde oftast av det i handfatet bara. Men nu funkar den klockrent.


Här är allafall tisen jag kommit över sorterat i enkelhet.


* Fukta bandet ordentligt antingen med vattenflaskan eller med saliv (spotta, slicka eller stoppa bandet i munnen är valfritt tillvägagångssätt). Det du är ute efter att fukta är dom 2 kontaktytorna på baksidan av bandet som är mot kroppen. Sitter en på varsin sida av själva sändaren fast på andra sidan. 


* Flytta på bandet nån cm åt nån sida än där du normallt har den.


* Bytt batteri i pulsbandet. Ganska billigt och finns i dom mest välsorterade affärer. Passa på och köp en extra och ha i träningsväskan (dom tar ju aldrig slut lämpligen utanför en affär när du står där med en 50lapp i handen). Tips jag läst är att efter tagit ut batteriet, vänta en minut innan nya sätts i.


* Köp ett nytt pulsband (se även nästa steg), har du haft ditt ett tag kan det vara dags att byta ut det.


* Har du fortfarande problem kan prova att köpa den hårda pulsbandet. Den ska fungera bättre men inte lika bekväm.


* Byt till Polars pulsband. Många säger att det funkat bra. Jag prova med ett gammalt Polar band hemma. Den passa men fick ingen pulsutslag alls. Men mitt Polar band är väldingt gammalt.


Det är inte säkert att detta hjälper men en bra bit på vägen, jag har själv inte behövt prova alla steg utan detta är info jag kommit över på div forum. Hoppas det hjälper någon. Sen finns ju alltid Garmin supporten, men jag fick inte så mycket hjälp där än att skicka in skicka in det. Men kan förstå att det kan vara lite svårt att lösa via telefon när många har olika problem.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!