Saker att tänka på inför ett lopp – långt som kort

28 juli, 2016

Allt om Löpning tipsar dig vad du kan tänka på inför ett lopp – långt som kort.

Är du kanske på gång att springa ditt första lopp någonsin eller bara glömsk av dig? Här kommer några tips att tänka på för att du ska få en så bra löpdag och lopp som möjligt.

Mat:

Oavsett hur långt eller kort du ska springa är det alltid viktigt att ladda rätt. För mycket fett, fibrer och kryddstark mat nära inpå start kan ge magproblem vilket kan leda att du måste uppsöka en toalett fortast möjligast, så håll dig till sådant du brukar äta när du tränar. Att tvinga i sig en större frukost några timmar inför start av loppet är inte heller så smart, liksom att äta för tätt inpå loppet. Huvudmålet bör komma tre till fyra timmar före start. Sedan kan man ta något litet, till exempel en banan eller en bar, 30-40 minuter före start. Inför ett lopp är det framförallt kolhydratintaget som ska ökas. Kolhydrater kan lagras som glykogen i musklerna och i levern, men måste ändå fyllas på dagligen samt spridas väl över dagen så att blodsockret hålls i schack. Trots detta kan du genom att öka intaget av kolhydrater dagarna före ladda energireserven i kroppen upp till tre gånger den normala. Tänk på att dricka ordentligt med vätska under uppladdningen också.

Kvällen innan:

Lägg fram de kläder du tänkt springa loppet med. Använd inte helt nyinköpta löparkläder som kan börja skava. När det kommer till dina skor får inte de heller vara helt nya från butik, men inte heller för gamla då de efter en tid tappar sina goda egenskaper. Glöm inte heller dina skoinlägg och löparstrumpor i funktionsmaterial som andas.
Dessutom om du använder mp3-spelare, vätskebälte eller sportklocka så ska det läggas fram. Är det soligt, ta gärna en keps som skyddar mot hettan.

HÅLL KOLL: Personlig träningsdagbok gratis - en smart investering

Sömn:

Försök se till att du få tillräckligt med sömn innan loppet så du vaknar utvilad. Sov helst mellan 7-9 timmar. Det kan vara svårt att somna dagen före då man kan vara nervös och orolig i kroppen men också för tänd och ivrig att få sätta igång och springa loppet man sett så mycket fram emot.

Start:

Se till att du kommer till startområdet i god tid före den utsatte starttiden så att du slipper stressa. Du kan vid många lopp runt om i landet även hämta ut din nummerlapp och chip två till tre dagar före start. Kika på arrangörens hemsida för information. Innan starskottet går, ska du alltid värma upp och stretch för att slippa skador som annars lätt kan uppstå. 

Övrigt:

Att tänka på är att det alltid (om du ska springa längre lopp) att ha med dig lite toalettpapper om det skulle bli kris. Du ska även smörja in utsatta delar på kroppen med vaselin för att undvika skavsår.
Sist men inte minst: Ha roligt och lycka till med ditt lopp!

Läs även: Isabella ”Blondinbella” Löwengrip löptränar gärna mellan sina jobbmöten!

Av Allt om Löpning
info@alltomlopning.se
Foto: Fotolia.com

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

kläderloppmatsömn

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!