Ditt löpsteg kan vara avgörande hur dina ben ska må

16 december, 2015

Hur ser ditt löpsteg ut idag? Allt om Löpning ger dig enkla små knep för att klara av dina rundor på ett mer behagligt sätt och inte skada dig. 


Löpningen och det där härliga löpstegen under träningen. Känner du igen känslan när allt bara flyter på? För många av oss händer det inte precis varje gång när man är ute på en runda, men det finns hopp för oss alla. En förbättrad löpteknik ger dig garanterat ett effektivare löpsteg och en högre fart i din löpning. Du spar dessutom energi och orkar springa längre. I löpningen ska man ha känslan av att man nästan faller framåt i varje steg.

Många skadas

Det sägs att upp till 85 procent av alla som löper skadar sig varje år på olika sätt och kan nästan alltid härledas till tekniken. För det första så innebär längre steg inte snabbare löpning, utan tvärtom bara mer belastning och därmed ökad skaderisk. För att börja från grunden och hitta tekniken som passar dig, är runt 180 steg i minuten eller en bit över ganska lagom takt att komma upp i. Om man räknar hur många gånger man sätter ner ena foten under en minut och multiplicerar med två, så får man fram sin stegfrekvens. Skulle du räkna till färre kan du alltid sätta i fötterna snabbare och ta kortare steg för att hamna rätt. Tänkt också på följande: sträck på ryggen, skjut ut bröstet och pressa bak ditt axelparti något. Försök även att behålla lugnet i kroppen så gott det går. I början kan det kännas lite konstigt, men efter ett tag vänjer du kroppen på den nya hållningen.

Skor – lätta eller dämpade?

När det gäller vad du har på fötterna, finns det två sätt att tänka på menar löpcoachen Markus Stålbom i en intervju.
– Tunna och lätta skor ger bästa möjliga förutsättningar för att få in rätt löpteknik. Samtidigt skyddar de sämre om man gör fel. Så om du inte har lust eller ork att förbättra din teknik, bör du i stället satsa på en väl uppbyggd och dämpad sko – alltså en typisk ”löparsko”, som de säljer i butikerna. Viktigt att veta är att en löparsko aldrig kan minska belastningen på kroppen i samma utsträckning som förbättrad teknik. Min rekommendation är självklart att skaffa en bra löpteknik vilket är bättre än någon sko i världen för att minska belastningar och för att hålla sig skadefri.

Snabbtips

  • Blicken framåt.
  • Sträck på ryggen.
  • Brösta upp dig en aning.
  • Pressa bak axelpartiet något.
  • Slappna av så gott du kan.

Läs även: Hur du utvecklar din kondition och blir en mer uthållig löpare
Läs även: Varför blir jag inte snabbare som löpare?

Av Allt om Löpning

Foto: Fotolia.com

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

löpstegskortips

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!