Gravid – så löptränar du bäst

29 juli, 2017

Har du funderingar gällande träning och graviditet? Här kommer svaren du behöver för att hålla igång.

Är du gravid, nyss fått en bebis eller kanske rent av går i tankarna på att skaffa barn i framtiden? Allt om Löpning har ställt några frågor gällande löpträning och graviditet till Karin Baronowsky som driver mamimami.se. Hon är utbildad PT vid SAFE och vidareutbildad inom anatomi, idrottsvetenskap och kost med inriktning mot kvinnor.

Hur långt in i graviditeten kan man löpträna?
– Det är väldigt individuellt hur länge man kan löpträna under graviditeten. Allt beror på hur graviditeten fortlöpt. För det första måste graviditeten utvecklas normalt. Vissa kvinnor upplever inga fysiska hinder, men de flesta brukar känna att det är för tungt för att löpa den sista trimestern. Det handlar också mycket om bäckenbottens styrka; denna muskulatur får utstå mycket högre belastning när man är gravid.

Hur påverkas kroppen av löpning om man är gravid?
– Löpning ger mycket. Det kan till exempel lindra illamående, ge bättre kroppskännedom, bättre sömn, mindre stress och sund viktuppgång. Löpningen kan också medföra att man slipper vissa åkommor specifika för graviditeten. Ju längre graviditeten pågår når dock träning gränsen då fördelarna inte överväger nackdelarna. Jag tänker särskilt på slitaget på uppluckrade leder, påfrestningarna på bäckenbotten och svårigheten att ha en bra hållning under aktivitet.

Efter en förlossning, när kan jag börja löpa/träna igen?
– Det här är också individuellt. Genom forskning har man sett att graviditetshormoner som luckrar upp lederna kan vara kvar i kroppen upptill 4 månader efter förlossningen. Räkna också med att det dröjer kanske 1 till 2 månader efter nedkomsten innan man kan påbörja tyngre styrketräning. För att kunna börja löpträna behöver man börja bygga upp musklerna igen. 4 månader är en bra uppbyggnadsperiod för att vara i skick för löpning. Jag vill dock understryka att vilken träning som passar vem är individuellt. Processen kan vara svårare eller lättare beroende på personliga förutsättningar.

Vad är dina bästa tips att tänka på för att komma igång så snabbt som möjligt när man fött?
– Kvalitativ träning av bäckenbotten, träning av den djupa magmuskulaturen och promenader! Ju tidigare och mer frekvent man tränar - först och främst bäckenbotten, desto snabbare kan man påbörja styrketräning och löpning.

Läs även: Nyblivna mammor mår bra av att springa

Av Allt om Löpning
Foto: Privat

Gillar du råden här ovan och behöver nya löparprylar för din löpning? Här är shoppingtips från Allt om Löpning


Det är alltid kul och trevligt att förnya träningsgarderoben! Nya löparskor, tights och löpartröjor att träna i inför din nästa utmaning hittar du hos våra vänner på Sportamore med ett stort utbud till bra priser och framförallt: 

  • Fri frakt och fria returer
  • 30 dagars öppet köp
  • Prisgaranti på allt

Klicka här för att komma till löparprylarna

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

gravid

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!