
Maratonlöperskan Isabellah Andersson drömmer om tider!
1 september, 2012
Artiklar
”Min dröm är att kunna springa maraton under 2.20. Detta är en rejäl utmaning men jag vet att det är möjligt”.
Isabellah Andersson från Vilshult i Blekinge är född och uppvuxen i lilla landsortsbyn Manga i västra Kenya. Till Sverige kom hon 2006 och är gift med Lars Andersson som även är hennes tränare. Isabellah har en meritlista som är något i hästväg. Sedan 2008 har hon bland annat vunnit 13 SM-guld, fyra Stockholm Maraton i rad, tre andraplatser i Göteborgsvarvet, en fjärdeplats vid EM 2010 och så en sjundeplats vid VM 2011. I London maraton 2012 sprang hon in på tiden 2.29.57 men har ett personbästa och svensk rekord på 2.23.41 från Dubai 2011. Lägg till lite segrar i Lidingöloppet och Tjejmilen så förstår ni hennes potential.
I London-OS den 5 augusti sprang hon in på en 18:e plats med tiden 2.27,36, vilket var 4,29 efter segrande etiopiskan Tiki Gelana.
– Tidsmässigt okej, men ingen bra placering. Och mer än fyra minuter efter ettan är inte heller bra. Men jag gav allt och kunde inte göra mer, sade Isabellah i en intervju efter att hon spurtat i mål i det brittiska ösregnet i sin OS-debut.
Dessutom var hon övertygad om att allt inte gick rätt till med flera av löparna i startfältet:
– Jag är övertygad om att flera av dem är dopade. Jag kan inte säga att alla är det, men det har varit mycket på senaste tiden och mycket har skrivits på internet. Man borde testa alla löpare varje månad innan man startade, sa Isabellah i den mixade zonen efteråt.
Men tanken var redan som en av de främsta svenska friidrottarna att skaffa sig olympisk erfarenhet. Sedan är det OS 2016 i Rio de Janeiro som egentligen är det stora målet för svensken som självklart satsar på att bli bäst i världen.
Berätta, hur kom det sig att du blev så intresserad av löpning och numera långdistans?
– Jag var inte en löpare när jag var ung. Men jag brukade vara med på skoltävlingar i löpning (200-800 meter) ibland vann jag. Jag förstod inget om löpning så det var bara vid dessa tillfällen jag sprang vilket var 3 till 4 gånger per år bara. Det var inte heller någon i min familj som var intresserad av löpning och jag bodde på landet med min mormor under min skoltid. När jag flyttade till Nairobi någonstans runt år 2000, mötte jag några killar i en park som tränade. Det verkade kul så jag frågade om jag kunde vara med och så blev det, jag hade ju ändå inget annat att göra då jag var utan jobb. Träningen var helt oplanerad och det blev just vad vi kände för den dagen. Det var roligt och jag gillade att springa långt så det var så det hela startade. Min riktiga (strukturerade) träning startade inte förrän jag kom till Sverige 2006, säger Isabellah till Allt om Löpning.
Om du råkar blir sjuk och missar en veckans träning till exempel, hur laddar du om då?
– Om jag skulle bli sjuk eller skadad så att jag är borta från träningen ett tag då blir det alltid en mjukstart igen så att kroppen hinner anpassa sig till det "normala" igen.
På vår fråga om hennes mål och drömmar svarar Isabellah:
– Jag har med mig mål hela tiden allt från ett enskilt träningspass till de stora tävlingarna jag springer. De små träningsmålen kan vara till exempel vara att klara ett visst antal intervaller på en viss tid utan att kroppen känns för sliten. De större målen är kanske en placering eller en viss tid på en speciell tävling. Min dröm är att kunna springa maraton under 2.20. Detta är en rejäl utmaning men jag vet att det är möjligt. Jag ber att jag skall få vara frisk så att jag kan genomför all träning som krävs för att jag skall kunna nå mitt drömmål.
Vad är dina bästa tips för någon som vill börja med löpning?
a) Sätt upp realistiska mål på både kort och lång sikt.
b) Ta det lugnt när du börjar träna, "tänk på ett barn som lär sig att gå".
c) Skaffa dig en träningskompis så att ni kan sporra varandra.
d) Kom ihåg att det kan vara tufft ibland, men det går över så ge inte upp.
e) Titta inte på dina vänner och säg att du vill bli som henne/honom. Vi är alla olika och det kan ta "lusten" från din egen träning om du inte lyckas komma till hennes/hans nivå.
Du driver ett träningscamp i Kenya. Berätta allt om den!
– Min träningscamp ligger i utkanten av Eldoret i Kenya. Den är belägen på en höjd av 2130 meter över havet. Detta innebär att det blir bra höghöjdsträning här. I området där jag håller till finns gott om världslöpare bosatta och här finns dessutom gott om löpare som jag ser och blir inspirerad av i min dagliga träning. Här finns 10 till15 extra platser för folk som vill komma och träna och prova på träning på hög höjd. Boendet här kostar ungefär som på ett vandrarhem i Sverige 12-14 euro per dygn, matkostnaden beror på vad man äter. Vill man äta kenyansk mat blir det ganska billigt annars kan man äta som hemma i Sverige och då blir kostnaden ungefär den samma som där.
Du får givetvis följ med Isabellah på hennes rundor.
– Alla som vill är välkomna att komma hit och träna, det är fullt möjligt att hänga med mig på alla mina pass. Det är också möjligt att hyra in en egen träningskompis på lagom nivå och kostnaden är ganska liten. Själv är jag här några månader mellan varje lopp så det går bra att träna här hela året. Vädret variera över året, det brukar komma en kraftig regnperiod på våren och en på hösten. Varmast och torras är det från jul fram till mars. Men värmen är okej då vi brukar träna tidigt på morgonen i soluppgången och det brukar då vara runt 9 till 14 grader. Men på dagen mellan klockan 12 och 16 är det varmt, runt 27-30 grader och inte lika skönt att träna.
Så här ser en typisk träningsvecka ut för vår svenska löpare.
Måndag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 60 minuter.
Eftermiddag: Intervall 8 x 4 min + 80 min jogg. Totalt 110 minuter.
Tisdag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 90 minuter.
Eftermiddag: Lätt distans. Totalt 90 minuter.
Onsdag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 60 minuter.
Eftermiddag: Fartlek 3 x 15 min + 75 min jogg. Totalt 120 minuter.
Torsdag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 90 minuter.
Eftermiddag: Lätt distans. Totalt 90 minuter.
Fredag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 60 minuter.
Eftermiddag: Intervall 15 x 2 min + 80 min jogg. Totalt 110 minuter.
Lördag.
Förmiddag: Långpass. Totalt 180 minuter.
Eftermiddag: Vila.
Söndag.
Förmiddag: Morgonjogg. Totalt 90 minuter.
Eftermiddag: Lätt distans. Totalt 90 minuter.
Av Johnny Axelsson
info@alltomlopning.se
Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott
Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.
Öppna spellistan