Hur bra är LCHF metoden om man tränar 4 dagar i veckan?

19 juli, 2012

Hej!

LCHF-metoden skapar många diskussioner och jag skulle kunnat skriva en hel uppsats om detta ”fenomen”, men jag ska försöka att hålla mig kort. Vad vill du uppnå med kosten? Mår du dåligt med den kosten du äter idag? LCHF innebär att du i stort sätt utesluter alla kolhydrater och ersätter detta med fett.

En stor bidragande faktor att LCHF-metoden fungerar som metod att gå ner i vikt är att man nästan helt utesluter en energikälla (kolhydrater) och att man utesluter många energirika livsmedel som läsk, bullar, pommes, vitt bröd osv. Mindre kalorier in än vad man gör av med leder till en viktnedgång.

Jag tycker att man ska vara skeptisk som du säger. Vad LCHF-metoden gör med oss på längre sikt, vet vi inte idag. Man har sett i studier att ett högt intag av mättat fett (som bland annat finns i smör och mjölk) kan leda till förhöjda blodfetter och förhöjda blodfetter (framförallt LDL-kolesterol) är en riskfaktor att drabbas av hjärtkärlsjukdom. LCHF-metoden innehåller även väldigt lite fibrer (som bland annat finns i spannmål och frukt) vilket är en riskfaktor att drabbas av tarmsjukdomar och coloncancer. Många känner sig väldigt förstoppade när de går på LCHF-metoden, vilket är pga. dietens låga fiberinnehåll.

Eftersom jag inte riktigt vet vad du vill uppnå med kosten så är det svårt för mig att ge ett specifikt råd. Under ett löppass använder sig kroppen nästan enbart av kolhydrater (glukos) som energikälla. Glukos finns lättillgängligt och är en snabb energikälla. För de personer som går på LCHF-metoden ska kroppen istället använda sig av fett som energikälla vilket inte alls är lika effektivt.
Mitt slutgiltiga råd till dig är att istället för att följa LCHF-metoden, välj kolhydratkällor med bra kvalité som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Man har sett i studier att personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.

Hoppas du fick svar på din fråga. Lycka till med träningen! 

Taggar

LCHF

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!