Så kommer du igång med din löpning

23 maj, 2017

 

Dagarna blir nu ljusare, ett perfekt tillfället för dig som vill komma igång med träningen för nu fylls våra kroppar med energi och saker och ting blir lite lättare igen. Men hur kommer vi igång och vad kan vi göra för att hålla uppe motivationen när det känns tungt? Flera av er kanske har sprungit lite på löpband under vintersäsongen och många av er har bara tränat andra alternativ.

Hitta dina mål
För att motivera sig till att löpträna ute igen – särskilt för er som det känns tungt för – är det viktigt att ha mål, gärna flera. Vilken målsättning man väljer är väldigt individuellt, vissa springer för ett lopp, andra för att må bättre o.s.v. Ta dig en stund och fundera på varför just du vill komma igång med träningen. Det kan vara vettigt att sätta upp ett långsiktigt mål och därefter fylla på med ett par olika delmål. Det långsiktiga målet får gärna vara en riktig utmaning, men givetvis ska det vara rimligt att uppnå. Delmålen ni sätter upp ska hjälpa er att hålla er på rätt spår mot slutmålet.

LÄSVÄRT: RUNDAY: En löpargrupp som älskar att sprida glädje!

Delmålen kortar ner sträckan
Tänk dig att du är ute och springer, tröttheten har slagit till ordentligt. Vad är då jobbigast? Att springa på en lång raksträcka som du inte ser slutet på eller en slingrande väg där du hela tiden får ”ny” mark framför dig? Jag gissar att de flesta av er tycker att raksträckan är jobbigast, åtminstone rent psykiskt. Delmålen ni sätter upp ska göra raksträckan lättare att hantera genom att ni delar upp den i etapper. Är slutmålet att springa 10 kilometer på 60 minuter kan första delmålet t.ex. vara att röra sig aktivt genom gång/jogg i 60 minuter. Det kan också vara att lägga om kosten eller att springa 2,5 kilometer på 15 minuter. Ha många delmål, det kommer att göra sträckan till slutmålet känns kortare.

Skräm inte bort dig själv
När du nu ska komma igång med träningen så börjar du med fördel lugnt. Man behöver absolut inte ta i så man mår dåligt för att det ska vara ett bra träningspass. Lägg inte i en överväxel i jakten på delmålen och målet. Risken är överhängande att man knäcker sig själv på rundorna och då kommer träningen inte kännas särskilt lockande nästa gång det är dags. Försök istället hitta en nivå där träningen känns lätt och ledig. Ibland är det givetvis okej att ta i lite mer och känna att kroppen verkligen får jobba, men det är minst lika okej att ta de här lite lugnare passen där pulsen ökar lite lagom men kroppen får fortsätta att kännas fräsch.

Dagarna när motivationen saknas
Vissa dagar är motivationen som bortblåst. Alla kan vi känna oss trötta och hängiga, kanske efter en lång och tuff dag. Eftersom vi är olika som människor så finns det många olika svar på hur vi ska göra för att motivera oss till att komma ut ändå. Vissa har en så kallad ”nödrunda”, en relativt kort rund som de springer runt, gärna i direkt anslutning till hemmet för att snabbare komma igång. Andra vill springa i helt ny miljö för att få variation medan vissa nöjer sig med att ta en långpromenad istället för det planerade passet. Det viktigaste är att man inte kompromissar med sig själv för ofta eller ställer in passen. Gör man det kan det vara läge att se över sina mål och sin träningssituation för att se vad som gör att motivationen tryter.

LÄSVÄRT: LÖPNING & GEMENSKAP: Löparklubben på västkusten med flera mål

Av: Lina Axelsson
Foto: Fotolia

Shoppingtips från Allt om Löpning

Det är alltid kul och trevligt att förnya träningsgarderoben! Nya löparskor, tights och löpartröjor att träna i inför din nästa utmaning hittar du hos våra vänner på Sportamore med ett stort utbud till bra priser och framförallt:

lopning

  • Fri frakt och fria returer
  • 30 dagars öppet köp
  • Prisgaranti på allt

Klicka här för att komma till löparprylarna

Fler produkter nedan från andra kända företag.

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

löpskormotivationträningvår

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!