Usain Bolt i en exklusiv intervju med Allt om Löpning!

13 februari, 2015

Världens snabbaste man, Usain Bolt pratar exklusivt med löparsajten – alltomlopning.se. För oss berättar han om sitt sug efter skräpmat och sina lätta löparskor han använder sig av under träningsrundorna på Jamaicas gator.

Alla känner troligtvis till världens snabbaste kortdistanslöpare, Usain St. Leo Bolt, med bland annat tre olympiska guldmedaljer i prisskåpet. Rekordtiderna på både 100 och 200 meter lyder 9,58 respektive 19,19 sekunder. 100-metersrekordet satte Bolt på Världsmästerskapet i Berlin 2009. I det loppet avverkade han 10,43 meter per sekund och tog cirka 40 löpsteg totalt. I en exklusiv intervju med oss på Allt om Löpning berättar han om allt från drömmarna på banan till träningen med löparskorna utanför arenorna. Under i OS i London ville han försöka göra det omöjliga och utöka sitt rekord på 100 meter.
 – Nu ser folk fram emot att jag ska springa på 9,4 respektive 19 sekunder. Jag vill bli en legend i deras ögon och givetvis ska jag försvara mina olympiska titlar. Jag ska givetvis göra allt som bara går för att uppnå målen.
Usain Bolt hade rätt på en sak. Söndagen den 5 augusti blev han OS-guldmedaljör efter att ha förnyat sitt guld från OS i Peking 2008. Tiden på 100 meter blev 9,63 sekunder och nytt olympiskt rekord som följdes av landsmannen Yohan Blake och amerikanen Justin Gatlin. Silvertiden skrevs 9,75 och bronset vanns på 9,79. Efter loppet sa världens snabbaste:
– Jag visade alla att jag är nummer ett och snabbast av alla. Det var lite snack innan att jag kanske inte skulle vinna så det var ännu skönare att visa dem. Visst var jag lite rädd för en tjuvstart igen så det var därför jag var lite sen ur blocket men min tränare sa åt mig att bara ta det lungt då jag är som bäst i slutet.

 

”Jag löper gärna på gräs”

Löpfenomenet från Jamaica föddes den 21 augusti 1986 i Sherwood Content, en liten stad i Trelawny där han växte upp med sina föräldrar Wellesley och Jennifer, brorsan Sadeeki och systern Sherine. Han mäter 1,96 centimeter i längd och väger mellan 76 till 84 kilo beroende på säsong. Usain började tidigt med löpning och efter ett tag lade han själv och folk omkring honom märke till hans styrka och snabbhet. Som 15-åring blev Usain juniorvärldsmästare på 200 meter på Jamaica National Stadium i hemlandet. Resten är historia. Bolt som är en explosiv sprinter tränar också löpning på bar mark för att hålla sig frisk och kondition på topp.
 – Här på Jamaica har vi fördelen att vädret alltid är fint så träningen sker alltid ute i det fria. Jag löper gärna ett par kilometer på gräs tidigt på säsongen för att få ett mjukare underlag. När det närmar sig tävling blir det mer hårdare som asfalt för att vänja kroppen.
Något han dessutom poängterar, som är viktigt för alla löpare är stretchning både före och efter ett pass, inte minst för att bli mindre skadebenägen.

Löpskor för Bolts rundor

När Allt om Löpning tar upp vilka slags skor och märke Usain använder sig av på vägarna blir svaret inte helt oväntat Pumas lättviktade ur Faas-serien. De flesta är gjorda för ett neutralt löpsteg med stötdämpande EVA-mellansula och med ovandel i ventilerande mesh. BioRide-teknologi ger en mjuk övergång från häl till tå och EverRide tillsammans med EverTrack ger en slitstark yttersula med extra stötdämpning i framfoten.
– Mina Faas-skor är perfekta när jag löper, men även i det fria eller till att värma upp på en arena före en tävling. De är mina favoriter. På tävlingarna är det Evospeed som gäller. 

Älskar snabbmat

Att stoppa i sig rätt mat är viktigt för alla slags löpare och joggare. Inte minst världens snabbaste man. Han gillar givetvis sina egna jamaicanska rätter och blev till exempel serverad hummer Creole samt curry chicken & rice, fried dumplings och rostad majs till middag en av dagarna han var i Sverige under DN-galan 2011. Men inte nog med det, till efterrätt slängde han i sig en choklad- och romfondant.
– Jag försöker att äta hälsosamt mat men ibland går det inte att undvika vissa saker. När jag är ute och reser runt om i världen blir det ibland en hel del snabbmat som jag älskar. Eftersom jag tränar så mycket så brukar jag ha ganska enkelt för mig att bränna bort de överflödiga kalorierna jag får i mig då. I Jamaica har vi gott om färska och goda frukter samt grönsaker vilket min tränare hela tiden uppmanar mig att äta. Till vardags blir det annars mycket kyckling och gris. Till det kokar jag ris eller ärtor och tillagar sötpotatis, säger Usain Bolt till alltomlopning.se.
Många i Sverige brukar kombinera sin löpträning med till exempel spinning. Bolts träningsprogram varieras ständigt.
– Varje vecka ser helt annorlunda ut och det beror på var i säsongen jag befinner mig. Tyvärr blir det ingen spinning för min del utan jag fokuserar enbart på styrka. Det blir många tuffa gymbesök då jag lyfter vikter och tränar upp tekningen och snabbheten. Som jag sa tidigare blir löprundorna ute i det fria inte så långa men de ingår så klart också i träningen!

 

Bli snabbare och bättre

När jag frågar Usain Bolt vad hans bästa tips till mig som löpare är om för att utvecklas och bli snabbare och starkare blir svaret att gå med i en löpklubb i min stad där jag kan utbyta tips med andra. Vill jag satsa ännu hårdare måste jag även hitta någon som vill hjälpa till mer helhjärtat:
– Det är viktigt att du faktiskt anlitar någon som kan hjälpa dig, som ser hur du är som löpare i dag och kan finslipa på dina svagheter och vända på dem till något positivt. Jag har arbetat med min coach Glen Mills i åtta år nu och han om någon vet vad jag har för svagheter och han vänder dem till styrkor. Han vet hur jag ska träna för att vinna.
Förutom hård träning så har sömnen alltid varit en viktig del i sprinterns framgångsrecept.
– När du tränar och löper mycket så är vilan och framför allt sömnen en viktig del för att själva träningen ska ge rätt effekt i kroppen.

Vill komma till Stockholm igen

Bolt som var i Sverige för första gången 2011 vill tillbaka till vår huvudstad och springa för sina svenska fans. Om till exempel DN-Galan som ingår i Samsung Diamond League är intresserade så kan de alltid ringa upp jamaicanen!
– Stockholm är en väldigt vacker stad med härliga människor. Jag hoppas verkligen på att få komma till er igen framöver.
Bolt har sedan en tid tillbaka sagt att han kommer att tävla tills han blir 31 år.
– Eftersom London fick VM 2017 så vill jag avsluta min karriär där.
Kortdistanslöparen har flera planer på vad han ska göra när skorna läggs på hyllan. Bland annat äger han redan nu en restaurang i Kingston som heter "Tracks and Records" och hans huvudsponsor lanserade egna klädlinjen "The Bolt Collection" redan 2010.

Av Johnny Axelsson
info@alltomlopning.se
Foto: Puma press, Karen Fuchs

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

100 meterkortdistanslöpareOSUsain Bolt

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!