RUNDAY: En löpargrupp som älskar att sprida glädje!

5 augusti, 2012

Det här är tjejerna som i en taxi i Paris före ett maratonlopp kom på idén till Runday!

Runday är en löpargrupp i Stockholm som startades i maj 2011 och tjejerna själva säger att deras syfte är att sprida glädje och kunskap kring löpträning. Allt om Löpning har ställt några frågor för att få veta mer om deras upplägg till träning.
– Vi som har startat Runday är Charlotte Karlsson, Lisa Nauclér och jag Linn Modin och tillsammans har vi över 50 års erfarenhet av löpträning. Vi startade detta för att vi älskar löpning och vill dela med oss av vår glädje, erfarenhet och kunskap kring löpning som vi har samlat på oss under åren. Under sommaren 2011 tillkom ytterligare träningskompetens i gruppen genom rekrytering av långdistanslöparen Elisabet Karlsson, säger Linn.
Hon började själv med friidrott vid 6 års ålder och tävlade fram till 16 års ålder mångkamp med flera SM-medaljer som resultat. Linn specialiserade sig därefter på löpning där hon också tagit SM-medalj och har även studerat i USA där löperskan tränade och tävlade medeldistans. Linn beskriver själv att hennes styrka inom löpningen är snabbhet och löpteknik.

VIDEO: Runday - löpskolning Löpteknik

Hur kom det sig att ni startade denna grupp från början?
– Idén föddes i en taxi i Paris där Charlotte skulle springa Paris Marathon och Lisa var med och hejade. De kom då på att båda gått och funderat på att vilja starta en löpargrupp för att kunna dela med sig kring den glädje och kunskap som de samlat på sig under åren. Väl hemma igen kontaktades även jag och bara någon vecka senare, i maj 2011, hölls första träningspasset där ett 50-tal löpare förväntansfullt stod utanför Karlbergs slott, redo att träna.

Kan alla vara med och hur ser fördelningen ut killar - tjejer?
– Alla kan verkligen vara med, det är vår grundtanke att man ska kunna löpträna tillsammans oavsett ålder, kön, ambitionsnivå och tidigare erfarenheter inom löpning. Fördelningen mellan killar och tjejer är relativt jämn men möjligtvis några fler tjejer, säger Linn.

VIDEO: Runday - löpskolning Höft

Hur ser ett träningspass ut?
– På måndagar håller vi i träning klockan 18 som utgår från Karlberg och vi träffas vid vattnet framför flaggstängerna vid slottet. Vi samlas och kör uppvärmning som består av jogg, dynamiska rörlighetsövningar, löpskolning och stegringslopp tillsammans. Efter gemensam uppvärmning presenterar vi dagens olika pass. Vi erbjuder alltid tre olika pass där minst ett av passen är anpassat för nybörjare/mindre vana löpare. I de olika grupperna brukar vi köra någon form av kvalitetspass i form av intervaller, backe, fartlek, kombinationspass etc.Vad är det bästa med att träna i grupp?
– Helt klart gemenskapen! Löpare är väldigt trevliga och sociala och jag tror att många känner att det är lika roligt att träffa folk som att träna när det kommer till våra pass.

VIDEO: Runday - löpskolning Löpspänst

Folk som tränar med er, vad får ni höra av dem?
– Många som tränar med oss upplever att de ger det där lilla extra på träningarna, som de kanske inte hade gjort om de tränat för sig själva. De vet om att alla andra går igenom samma sak och tycker det är lika jobbig. Då ger man järnet tillsammans och hejar och peppar varandra. En klassiker är; "Det här hade jag aldrig gjort om jag tränat själv"!

VIDEO: Runday - löpskolning Bålstyrka

Av Johnny Axelsson
info@alltomlopning.se
Foto: Runday

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

gemenskaplöpargrupplöpningRunday

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!