Löpcoachutbildning

24 september, 2015

Som jag skrev i mitt förra inlägg så har helgen spenderats med att bli löpcoach. Och för den som inte orkar läsa vidare, jag klarade den. Det var Urban Tribes (fd Running Sweden) som höll i kursen. Det var en tvådagarskurs, med en teoridag och en praktikdag. Teorin var fokus på hur kroppen är uppbyggd och fungerar, olika typer av löppass och vad de är bra för, tester, pulskurvor mm. En del av innehållet var bekant, men det var även saker jag inte visste sedan tidigare. Pernilla, som höll i utbildningen var verkligen entuiasmerande och fick mitokondriernas  funktion att låta intressant. Det var runt 30 blivande coacher på utbildningen, med varierande bakgrunder. Många var PT, några ultralöpare, en som elitsatsade på 800m och en del feelgood-löpare. Så det blev många intressanta diskussioner.

Dag två genomfördes i träningskläder. Förmiddagen var fokus på hur man skulle leda en löpgrupp. Vad ska man tänka på, hur ska man agera mm. Eftermiddagen blev det löpskolning och ett kortare styrkepass. Löpskolningen leddes av Ulrika Flodin, en gammal lanslagslöpare med 60SM-medaljer i bagaget. Det var intressant hur enkelt något kan se ut, men sen när man själv ska utföra det är det både svårt och sjuuukt jobbigt. Stykrepasset var ett antal övningar som man skulle kunna göra under eller efter ett löppas.

Jag känner att kursen gett mig en hel del, både som tränare och som löpare. Det gäller nu att hitta några som vill bli coachade ;) Om 1 1/2 månader blir det fortsättningskursen och då är fokus på individträning, något som verkar avsevärt svårare. Å andra sidan kommer den förhoppningsvis ge mer !

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!