Reflex kan rädda ditt liv idag

16 december, 2015

Det är under den här mörka årstiden som flest olyckor med oss löpare, cyklister och fotgängare inträffar.

Reflex är livsnödvändigt och räddar liv. Hösten är som mörkast men under hela vintern är det fortfarande viktigt att synas extra mycket om du är ute och tränar på trafikerade platser. Mörkret innebär dålig sikt i trafiken och ökad risk för olyckor. De flesta mörkerolyckorna totalt gällande cyklister, fotgängare och oss löpare inkluderat, sker också på platser i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. En fungerande gatubelysning gör i bästa fall att du själv kan se bra men innebär inte att du själv syns för andra trafikanter.
 
– Med reflex syns du på långt håll också i dåligt väder. En reflex kan vara helt avgörande för om bilisten upptäcker dig i tid eller inte, säger polismannen Ingmar Nilja i en artikel på polisen.se.
 
Reflexer är färskvara som bör bytas ut varje år och gör mest nytta om de sitter långt ner på armar eller ben. Då rör de sig mycket när man går och man blir lättare att se. Det är även väldigt bra med en reflexväst för både dig som löpare eller om du ska ut och cykla. En bilist upptäcker en människa med reflex på ett tre gånger längre avstånd än en person utan reflex.
Om avståndet är 40 meter har bilisten mindre än 10 sekunder på sig att reagera och bromsa. Om vägen är hal och bilen kör drygt 40 kilometer per timme, hinner föraren knappt stanna på 10 sekunder.
 
Köp en bra och billig livförsäkring när du ska ut och träna framöver om du inte redan har förstås.
 
 
Av Allt om Löpning 
Foto: Night Run av Pat Pilon (CC BY NC SA)

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

reflex

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!