Intervaller för dig som vill utvecklas

16 mars, 2018

Intervaller är en bra fartlek där du springer en sträcka i varierande fart vilket i slutändan ger dig resultat som löpare.

Intervaller och korta sådana ger dig en förbättrad kondition och längre intervallpass gör att du kan hålla ett högre tempo, så skulle man kortfattat kunna beskriva det. Är du nybörjare kan du även köra powerwalks varannan gång för att inte låta ett lite mindre otränat hjärtat rusa för snabbt och intensivt. Du som är lite mer van kan springa dina sträckor med 85 procent av din maxpuls (och använd då en pulsklocka) i exempelvis 30, 40, 50 eller 60 sekunder som växlas med jogg 30 sekunder.
 
Lovisa Sandström som driver en av Sveriges största bloggar inriktad mot träning och familjeliv skriver bland annat där om ämnet.
 
"Korta intervaller i hög fart är bra för att träna den maximala syreupptagningen, öka fettförbränningen och jobba med att effektivisera sitt löpsteg på. Mentalt är det också skönt att träna dessa pass eftersom de ofta är korta och med mycket vila. Effekten är lika stor ändå. Det viktiga med korta och snabba intervaller är framförallt att du verkligen springer snabbt, så snabbt du kan i relation till tiden du ska springa. Syftet med de korta snabba intervallerna är att öka kontrasten och skillnaden mellan de pass du springer långt och långsamt. Alla pass har ett eget syfte och bör ha olika karaktär och känsla."
 
 
Ett pass med Lofsan en dag såg ut så här:
 
2 km uppvärmningsjogg
 
 1 min vila
 
 4*400 meter med 1 minut gåvila mellan varje. 1,40 på varje intervall. 
 
 4*200 meter med 100 meter gåvila mellan varje. 41 sekunder på varje intervall. 
 
 4*100 meter med 100 meter gåvila mellan varje. 18 sekunder på varje intervall. 
 
 1 km nedvarvningsjogg.
 
Av Allt om Löpning
Foto: Knole House in Autumn - Nov 2011 - Run Girl Run av Gareth Williams 
(CC BY NC SA)

Shoppingtips från Allt om Löpning:

Det är alltid kul och trevligt att förnya träningsgarderoben! Nya löparskor, tights och löpartröjor att träna i inför din nästa utmaning hittar du hos våra vänner på Sportamore med ett stort utbud till bra priser och framförallt:

Lopning

  • Fri frakt och fria returer
  • 30 dagars öppet köp
  • Prisgaranti på allt

Klicka här för att komma till löparprylarna

Fler produkter nedan från andra kända företag.

Taggar

Intervaller

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!