Magproblem vid träning

29 december, 2016

Har du också drabbats av smärtor och kramp eller fått panik till en toalett eller snabbt fått uppsöka en buske i skogen? Du är inte ensam!

En mage som strular när du är ute och tränar är inte alltid det roligaste och kan sätta stopp för hela rundan. Ett snabbt svar på ditt problem är att många omskakningar som maginnehållet utsätts för tycks spela en avgörande roll. En av orsakerna är sannolikt att du har mat kvar i magsäcken och tarmarna som inte hunnit smältas. Problem du kan stöta på är lös avföring och diarré, magkramper, illamående och gasbildning och det kan komma snabbt som en blixt från klarblå himmel.

Aktiv Träning skriver också att lite för mycket vätska kan orsaka besvären längst med rundan:

"Om du dricker mycket direkt före träningsstart kan det också vara en orsak, eftersom löpning bromsar upp transporten av vätska från mag-tarmregionen till blodbanan, vilket gör att en mängd vätska ligger kvar och skvalpar omkring. Vissa livsmedel ska också intas med försiktighet på träningsdagen om mag-tarmsystemet tar extra lång tid på sig att bryta ned det, eller om livsmedlet har en ohälsosam påverkan."

Även på sidan Idrottsdoktorn.se beskriver man magens påverkan av löpning och stark påfrestning. Löparmage eller enklare sagt magproblem i samband med hård löpning är en ganska vanlig åkomma, särskilt bland nybörjarlöpare.

"I uthållighetsidrotter, såsom marathon, har cirka hälften symtom i form av illamående, kräkningar, buksmärta, uppblåsthetskänsla, diarréer, kramper i magen och blod i avföringen. Tarmen har svårt att anpassa sig till ökade nivåer av fysisk och mental stress. Man vet idag att ett gott nutritionsläge är grundläggande för att förebygga symtom från mag-tarmkanalen och kan förebygga oväntade mag-tarmbesvär orsakade av hård träning och som kan påverka den fysiska förmågan negativt.”

Av Allt om Löpning
Foto: The Olympian av Ben Chapman (CC BY NC SA)

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

Magen

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!