Därför är vintern den bästa årstiden för löpning

24 januari, 2016

Jag är egentligen inte något stort fan av vintern. Jag avskyr att frysa och känna hur kalla fingrar och tår är. Det är omständigt att klä på sig fyrdubbla lager som ändå inte håller en helt varm. Det är halt, vått, mörkt och väldigt, väldigt kallt. Att jag inte packat ihop mina tillhörigheter och flyttat söderut för länge sedan är smått otroligt. Men att springa utomhus på vintern kan på många sätt nästan vara ännu härligare än någon annan årstid! 

Temperaturkontroll
Om det är varmt på sommaren är det bara varmt, oavsett vad man har på sig. Har man otur klär man sig för hetta när man ser strålande sol och blå himmel utanför fönstret, men så vänder vädret och halva löprundan blir lite för sval, blöt eller blåsig och man ser ut som en galning där man springer i splitsshorts och bar överkropp i ovädret. På vintern är det antingen kallt eller svinkallt, så det enda man behöver tänka på är antalet lager man tar på sig innan man ger sig ut. Ska man springa fort kommer man bli varmare och kan klä sig lättare, ska man ut på långsamt långpass bör man ta på sig lite extra. Simpelt!

Skonsammare underlag
Gillar man att springa på asfalt, eller helt enkelt saknar icke asfalterade alternativ att springa på är vintern den perfekta årstiden för löpning. Vart man än springer är underlaget gosigt mjukt av snö (förhoppningsvis). Se bara till att skorna kan greppa tag i hala underlag ordentligt!

Nattlöpning på eftermiddagen
Gillar du att springa i mörkret? Mitt i sommaren kan det bli svårt att hitta behov av pannlampan, oavsett tid på dygnet. Även under stora delar av våren och hösten dröjer solnedgången tills det är dags för middag och kvällsmys. På vintern är mörkret aldrig mer än några få timmar bort. Man kan träna nattlöpning på transportjoggen hem från jobbet!

Ingen press
Om du nu inte är en sån som satsar stenhårt på massa vinterlopp så är tävlingssäsongen långt borta. Inget behov av att känna sig stressad inför sommarhalvårets lopp, det är lång tid kvar tills du verkligen måste strukturera upp träningen. Ta vara på vintern och bara njut av lugna pass i den gnistrande snön.

Rocky IV
Kanske den mest självklara anledningen att älska vinterlöpning. Har man turen att drabbas av en riktig sibirisk vinter kan man låtsas att man är Rocky Balboa och att man tränar inför 15 ronder mot Ivan Drago. Man kan klä på sig full fjällmundering och gå ut och joggpulsa i snön och se ut som en riktig hårding/galning/idiot.

Taggar

kylalöpningmörkerSnöträningvintervinterlöpning

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!