Detta händer när du löptränar på asfalt

27 oktober, 2020

Asfaltslöpning gör att du som löpare utsätter dig för en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger din egen kroppsvikt varje gång du sätter ner din fot.

Löpning på asfalt betyder att varje gång foten sätts ned mot underlaget blir det en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger din egen kroppsvikt. När vi tar på oss löparskorna och ska ta vår runda så är det ofta asfalt vi stöter på i våra städer. Det är inte fel alls att springa på det hårda underlaget men det kan vara bra att veta lite hur kroppen reagerar när vi nöter och nöter på detta underlag.

"Varje gång foten sätts ned mot underlaget blir det en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger kroppsvikten, som leds vidare upp genom fötter, ben, höfter och rygg. För en löpare på 80 kg motsvarar det alltså en belastning på 320 kg för varje steg, eller ofattbara 2 560 ton under en milrunda", skriver Aktiv Träning.

Att koppla underlagets hårdhet till skador är faktiskt svårt. Med bra löparskor utgör asfaltslöpning ingen större skaderisk men försök att inte springa mer än 1,5 till 2 timmar i sträck om du nu inte ska springa ett maraton förstås.

– Kroppen är fantastiskt duktig på att anpassa sig till olika underlag genom att justera hårdheten i muskler, senor och ligament. Det gör att lederna är mer följsamma på hårt underlag och styvare på mjuka underlag. Det är därför som det kan kännas som en stöt genom kroppen om du springer på en gräsmatta men plötsligt tar ett steg på till exempel ett brunnslock. Din kropp är då inställd på att springa på mjukt underlag men överraskas plötsligt av ett hårt, säger Hälsa & Fitness expert Daniel Evaldsson.

Läs även: Anders Szalkai är en av Sveriges mest framgångsrika maratonlöpare - här kommer hans råd till nybörjare

Så slutsatsen är, har du tillgång till skog eller annat lite annorlunda och mjukare underlag än just den hårda asfalten, spring gärna ett par av dina löprundor där för att byta ut det hårda underlaget och låt dina ben få känna på lite variation i din löpning och vardagliga träningsrunda!

Av Allt om Löpning
Foto: Middle Of The Road av Anders Printz
 (CC BY NC SA) & Pixabay

 

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

asfaltlöpning

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!