Skavsår och blåsor är en löpares mardröm

21 april, 2016

Tåbira och blodblåsor är väl något du som tränar löpning har haft och då är det lätt att skylla på skorna. Men tänk om det hänger på... ja, dina strumpor!

Löparstrumpor finns i alla former - olika skafthöjd, olika tjocklekar i merinoull för kalla och varma dagar och i en mängd olika material. Det är bara för oss konsumenter och användare att välja. Men hur ska vi välja? Löparstrumporna är viktiga för att dina fötter ska må bra och för att du som löpare ska trivas i dina skor och framförallt ute på dina motionsrundor och dina korta som långa lopp. Med löparstrumpor kan du både förebygga och förhindra en hel del onödiga problem på Din väg till en bättre tid och ett ännu bättre steg. Den vanligaste skadan bland oss löpare är just blåsor, har vi riktig otur så blir dessa infekterade och kan stoppa oss från träning under en lång tid.

Varför får vi då blåsor?

En vanlig orsak är att foten glider runt i skon när vi svettas och skapar då friktion som sliter på huden eller att det är sömmar på strumporna som skaver på tårna när vi rör oss. Löparstrumporna är anpassade så att de leder bort svetten vilket gör att friktionen minskar eftersom foten inte glider lika mycket och då strumporna är helt sömlösa försvinner ännu ett orosmoment att tårna ska drabbas. Strumporna är också utvecklade med olika egenskaper för att ge oss en ännu bättre upplevelse. Det finns ett stödband runt mellanfoten som omsluter och håller strumporna på plats under löpturen, dels för att strumpan inte ska glida ner och dels för att följa din fot och på så vis ge dig rätt passform i löparskorna. Beroende på modell så finns det även dämpande paneler i strumporna, denna extra dämpning skyddar oss från skav på valda delar av foten. Oftast är det främre delen och hälen som slits snabbast på strumporna och därför är det tjockare material på dessa områden. Allt för att öka hållbarheten och livslängden i produkten vi valt att köpa. För att få den absolut bästa känslan och förhindra onödiga avbrott i vår träning bör vi vårda våra fötter och välja våra löparstrumpor med samma omsorg som vi väljer skor. Framförallt vad det är för material vi stänger in våra fötter - pass efter pass...

Naturmaterial

Merinoull är en naturprodukt med unika egenskaper. Tack vare fina, krusiga och långa fibrer så känns den mjuk mot huden och bildar ett isolerande luftskikt som värmer när det är kallt och andas när det är varmt. Merinoullen transporterar effektivt bort svett och fukt från huden och isolerar även om det blir blött, så du känner dig torr och bekväm. Det är naturligt antibakteriellt och hämmar dålig lukt.

Bomull - Textilfiber från bomullssläktet. Bomullen är tvättålig och har god slitstyrka och har även en  förmåga att svalka i varma klimat. För att behålla karaktären i strumporna och få fram önskade egenskaper blandar man natur och konstfiber. Konstfibrer är fibrer som bildas på kemisk väg och är en slags plast som framställs från olja. Till exempel: nylon, polyester, polyamid, coolmax, elastan, nanoglide, lycra. Varav det  allra vanligaste är polyester.

Ju fler material man blandar desto svårare blir det att återvinna dessa, vanligast är att blanda max 3 material. Även noppigheten ökar markant när man blandar materialen, såväl i strumpor som övriga kläder.

Ovannämnda material är de mest förekommande på marknaden i våra löparstrumpor,  ibland även mixade med så många som 4 olika fibrer i samma strumpa. Så läs innehållsförteckningen och gör ditt val med omsorg för dina fötter!

Av Lina Andersson/Allt om Löpning
Foto: Running Shoes av Josiah Mackenzie (CC BY NC SA)

Taggar

löpningskavsårstrumpor

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!