Mg

17 mars, 2016

Visste Ni att anledningen till att vi har en större magnesiumbrist nu än förr beror på att vi har så mycket kemiska bekämpningsmedel på våra åkrar så att växterna inte kan dra åt sig magnesiumet ur jorden?! Eller att ju mjukare vatten vi har desto mindre naturligt magnesium?!

De flesta av oss har någon gång drabbats av stickningar i vaderna (läs:vetenskapliga belägg), chokladsug, oförklarlig migrän och svårt att sova och mycket mycket mer. Det kan bero på magnesiumbrist...

Liten inblick: Magnesium och kalcium balanserar varandra. Om en cell får för mkt kalcium så förstörs balansen och då hjälper Magnesium till och förhindrar en för hög kalciumhalt. Kalcium i för höga doser är alltså inte bra. Kalcium kan även i för höga mängder bygga upp avlagringar i leder och organ, orsaka gallsten och njursten. Magnesium i överskott orsakar inte samma problem som kalcium, ev överflöd utsöndras från kroppen. Så balans är viktigt!

Magnesium har även kallats naturens lugnande medel, det är viktigt för att nerver och muskler ska fungera effektivt. Magnesium och kalcium arbetar tillsammans, kalcium har en sammandragande effekt medan magnesium har en avslappnande effekt.

Kanske värt en eftertanke, när vi känt oss extra muskeltrötta, kinkiga eller helt enkelt omotiverade ett tag.

Phu, nu blev det många tankar och trådar om ett och samma ämne. Allt för att vårt magnesium var slut och att vi nu vet, efter lite grundliga undersökningar vad det är för sorts magnesium vi ska köpa framöver.

Att tänka på:Man ska inte köpa vilket tillskott som helst, det är stor skillnad på vilka former av magnesium som används. Vissa har kroppen väldigt svårt att ta upp t.ex magnesiumhydroxid, magnesiumoxid och magnesiumkarbonat. Råder er att kolla innehållsförteckningen framöver.

Välj istället några med dessa i: magnesiumcitrat, -laktat och -aspartat.

eller något godare som t.ex: pumpafrö, sesamfrö, cashewnötter, solrosfrö. Det är mycket godare och roligare att stoppa i sig :-)

Som sagt, många tankar och trådar i dagens inlägg, som både gynnar vår träning, vår familj och våra val i livet.

/Var rädda om er därute!

 

 

 (och för er som undrar så föll vårt val på Apotekets Recipe, som till 99% skulle tas upp i tarmen)

 

 

 

 

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!