Se till att brösten har det bekvämt!

21 mars, 2016

Är du kvinna och gillar löpning så kanske du är en av dem som stör dig på dina egna bröst när du springer. Allt om Löpning ger dig både fakta och råd.

Trots allt adrenalin och alla endorfiner som löpningen kickar igång är det inte enbart positivt för en stor del av oss löpare. Nu menar jag inte skador i den vanliga formen utan "kvinnliga åkommor". Så fort du tar ett löpsteg börjar ditt bröst röra sig, inte bara upp och ner utan närmare bestämt i en åtta. 

Varför rör sig då våra bröst och varför gör det ont?

Lite fakta om brösten. Det finns ingen benstomme och inga muskler som kan kontrollera brösten och därför tar ligamenten, som består av en seg fibrös bindväv, stor skada när du till exempel löptränar. Eftersom det inte finns något som stoppar bröstens rörelse. Det gör så att ligamenten försvagas. Beroende på bröstets fasthet och storlek så handlar det om en hel del centimeter våra bröst rör sig och när brösten då åker upp och ner och runt, runt så är det verkligen inte konstigt att det gör ont och drar i brösten. Vi får inte glömma att tyngdlagen också träder in...

Läs även: Blir du ofta andfådd när du tränar?

För varje löpsteg vi tar har forskarna kommit fram till (om du har normalstora bröst) att våra bröst rör sig cirka 8,38 cm. Och det är bara ETT (1) löpsteg och det blir 83,8 m/km och 419 meter på ett lopp som Vårruset (5 km)! Ovanpå detta så glöm inte att i varje löpsteg tänjs huden ut ytterligare. Tänk då att du har lite större byst t.ex en 85E-kupa, då rör sig ditt bröst så mycket som 12,7 cm från botten till toppenläge. Kan varken kännas skönt eller vara bekvämt. Givetvis rör sig ett större bröst mer än ett mindre, men dessvärre tror många kvinnor att de inte behöver ge samma stöd åt bröst med mindre storlek vilket dessvärre är helt felaktigt. Alla kvinnor bör använda sport-bh, då även små bröst hoppar när du löptränar. En vanlig bh är långtifrån tillräcklig under träning då den minskar bröstens rörelser med mindre än 40% jämfört med en bra sport-bh som håller brösten på plats och minskar stötarna upp till ca 75-80%.

Läs även: Varför blir jag inte snabbare som löpare?

Detta vet vi alla och ändå slarvar vi och väljer hellre en snygg topp som gör sig bra under träningspasset... men som tur är så finns det ett stort härligt urval i alla dess färger och former av sport-bh:ar ute i butikerna med kunnig personal så ut och shoppa loss och glöm inte ta hjälp och fråga, fråga, fråga så att både du och din kropp blir nöjd!

Av Lina Andersson/Allt om Löpning
Foto: Gabi av  Earl McGehee (CC BY NC SA)

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

sportbh

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!