DSQ

21 augusti, 2012

Efter BAMM har jag lyckats fått en ny beteckning i resultatlistan DSQ, diskvalificerad! Hur gick det där till, jo vi är dåliga orienterare med för mycket iver i kroppen.

Torsdagen, dagen innan tävlingen bestod av ta flyget till Kiruna och en hyrbil till Björkligen. Vi reste och bodde med Team Rockrunners Lag X.  Väl frammer installerade vi oss i den stuga vi hyrt.  Den var liten och ganska så sliten, men det skulle nog funka för oss ändå. Dags att hämta nummerlappar och köpa den obligatoriska BAMM-tröjan. Jag fick inte köpa storlek S på tröja av damen innan jag överbevisade att jag inte var större än så. Ner till stugan igen för att packa ryggorna  och börja med maten. Rockrunners har som tradition att alltid äta  80-talsrätten flygande Jakob och så blev det även denna gång. Det blev en hel del spekulationen var nattlägret skulle vara och i vilka områden vi skulle springa i. Senare på kvällen var vi med på informationsmötet. Då fick vi veta att Marcus Hellner inte skulle delta på grund av förkylning, tur för oss. Tävlingsledare Anders Morell, höll sitt traditionsenliga förmanings-/informationstal med undantag på en punkt. Han missade sin avslutande replik, "låt fjället bestämma".

Fredagsmorgon och första tävlingsdagen. Vi fördelade sysslorna, två fick hämta kartorna och två fick laga frukost. Det visade sig att våra misstankar dagen innan angående nattlägret besannades. Jag och Mange som skulle köra 50-klassen hade endast 4 kontroller på hela dagen.
På väg till starten stötte vi på en del kända ansikten. Starten var längst ner i en skidbacke och vi positionerade oss längst fram, bredvid Rockrunners och Team Silva med Björn Rydvall och Mikael Andersson, flerfaldiga vinnare i 70-klassen. Starten gick det blev full fart upp för backen. Som alltid när starten går dundrar man på utan uppvärmning rakt upp och chockar kroppen. Efter 10min tror man att man ska spy upp lungorna, men gänslan försvinner efter hand och pulsen börjar stabiliseras. Första kontrollen stämplade vi som 3.e lag i vår klass, endast 1,19 efter ledarna. Vi tog rygg på dem och försökte hänga på mot kontroll 2 som sträckte sig över hela kartan(nästan). De valde samma väg som vi planterat i stort sett. Någonstans tappade vi dem och vi följde vår egna plan, som visade sig vara ett dåligt vägval. Vi och ett mix-lag fastnade på en bergssida ovanför Trollsjön utan att till synes kunna komma vidare. Efter ca 30min kom vi äntligen vidare och hade tappat ca 35min till nästa kontroll på ledarna. Nästa kontroll var kortare och gick ok. 4.an var nästa pånga ben. Vi gjorte nu nästa dåliga vägval, vi följde sträcket rakt på. Orienteringsmässigt gick det bra, men när vi närmade oss kontrollen började vi träffa på lag som vi ladrig sett förut under tävlingen. Vi insåg att vi tappat ännu mer och tappade sugen. Vi slog av på farten och tog oss i mål. Till vår förvåning visade det sig att 1.an och 2.an hade stämplat fel och blivit diskade. Plötsligt låg vi 7.a och endast 8.30 efter ledarna. Nu var det match igen!
Nattlägret var faktiskt riktigt bra. Det fanns gott om plats för tält, mot förra året då det var sämre med den saken. Vi började med att svabba av och i bäcken som rann bredvid och fick på oss rena och torra kläder. Sedan blev det dagens första måltid, som bestod av frystorkat. Vi satt och njöt i solen medan lagen ramlade in. Våra kompisar från Rockrunners var ute 10.43, 43min över maxtiden. Det innebar att de inte fick starta i 70-klassen som det sprungit, men kunde får köra 50-motionsklass(utom tävlan). Under kvällen fick vi kartorna för nästa dag och planering skedde. Senare blev det lägereld och mer mat innan vi vid 22-tiden hoppade in i tältet.
När vi vaknade vid 6-tiden var vi taggade för dagen. Nu skulle det bli race! vi käkade frukost i godan ro och drog oss för att sätta på de blöta kläderna från gårdagen, som fortfarande var fuktiga. Efter vi rivit tältet och packat ryggorna var det bara att byta om och ta sig till start. Jag vet inte hur de tänkte, men det krävdes att man vadade till start och då var blöt redan innan. I och med att vi kommit inom en timme efter ledarna startade vi i jaktstarten. De som inte var med i den hade masstart 08.00, medan jaktstarten började 08.15. Starten gick och vi började med en stigning på ca 500höjdmeter till första kontrollen. Tog kontrollen som ett av de snabbaste lagen i vår klass. På väg mot 2.an var det mestadels nedför. Vi lade i tävlingsväxeln och gick på snabbt. Många av de lag som startat i masstarten över 20min innan sprang vi förbi i stenskravlet som var. Det var inte någon direkt orientering, det var bara att följa lämmeltåget till kontrollen. Vi låg 3-4 vid den kontrollen och var med i täten nu, utan att riktigt veta det. Mot nästa kontroll i full fart. Vi är starka löpare, även över stenskravel och annan bökig terräng, men nu lös det igenom att vi inte är orienterare, vi missade en kontroll!!! Vi läste in fel sjö samtidigt som det var dimma över toppen med vår kontroll. När vi väl insåg vår miss var vi kanske 20min bortanför kontrollen och motivationen försvann. Skulle vi springa fram och tillbala för att kanske tappa totalt 40-45min? nej, vi vek ner oss och styrde hemåt istället. Nästa kontroll, som var en bro, var vi i princip ikapp 2.an och 3.an och såg hur de hade börjat en klättring på en stig. Vi träffade på banläggaren och tog oss tid och snackade lite med honom. Sedan var det bara att ta sig över fjället och tillbaka mot målet. Med svansen mellan benen gick vi bakvägen in i målområdet och stämplade ut.

Vi hängde med huvudet när kompisar och bekanta frågade hur det gått eller vad vi hållit på med. Vi hoppade in i bastun och slickade våra sår. Vi deltog i alla fall på prisutdelningen och grämde oss ännu mer. Efteråt var det BAMMkett. I år var det buffé mot förra året då det var tallriksservering. Maten var ok, men betala 350kr för potatisgratäng, kött och bea, kladdkaka(eller motsvarande) samt ett glas vin eller en öl anser jag vara i saftigaste laget. Alternativen hade varit att äta 18.00 i den riktiga restaurangen eller laga egen mat. Nästa år ska vi försöka var fler lag som åker tillsammans och då tror jag att det blir egen mat nästa år med tanke på priset och vad man fick.

Det är bara att ta nya tag nästa år! Jag och Mange måste försöka vaska fram några orienterare tills dess som kan ledsaga oss, för det är tydligen inte vår starka sida.

Bilden är tagen av Team Rockrunners.

Taggar

BAMMTeam Rockrunners

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!